Logo-Glas

Školovati kadrove za potrebe tržišta

23. Aprila 2015.

obrazovanje odraslihDERVENTA – Kratkoročni projekti Centra za obrazovanje odraslih “Euro plus” iz Doboja, koje finansijski podržava Delegacija EU u BiH, su jedan od načina rada na obrazovanju odraslih s ciljem školovanja kadrova koji su potrebni tržištu rada, izjavila je program menadžer za obrazovanje i zdravstvo Delegacije EU u BiH Jadranka Mihić.

Ona je navela da se takvim projektima nastoji uspostaviti saradnja između obrazovnih institucija, Zavoda za zapošljavanje i firmi s ciljem lakšeg i bržeg zapošljavanja odraslih osoba.

Mihićeva je izrazila zadovoljstvo aktivnostima i rezultatima koji se čine na polju obrazovanja odraslih u Derventi, kao i realizacijom projekta u koji su uključene opštine Doboj i Modriča.

– U Derventi su odrađene već značajne aktivnosti, formirano je tijelo, radi se na izradi strategije obrazovanja odraslih koja će postati sastavni dio razvojne strategije opštine – rekla je Mihićeva.

Predsjednik Lokalnog savjeta za obrazovanje odraslih na području opštine Derventa Dragan Pajić istakao je da je Delegacija EU imala mogućnost da se informiše o formiranju i radu Savjeta, te procesom izrade strategije.

– Trenutno se obavljaju aktivnosti na anketiranju, istraživanju i procjeni potreba lokalne privrede za kadrovima određenih zanimanja. Prema Zakonu o obrazovanju odraslih Republike Srpske, opština Derventa je donijela odluku o izradi strategije obrazovanja odraslih, u kojoj je načelnik opštine imenovao Lokalni savjet za obrazovanje odraslih u kojem se nalaze predstavnici lokalne uprave, srednjih škola, sindikata, privrednika i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske – naveo je Pajić.

Prema njegovim riječima, pomoć u izradi strategije pruža i “Euro plus” iz Doboja kroz projekat “Obrazovanjem do zapošljavanja u lokalnoj zajednici”, uz podršku Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda” i cjelokupno finansiranje Delegacije EU u BiH.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA