Logo-Glas

Spaseno gnijezdo bijele rode u selu Boljanić kod Doboja (VIDEO)

11. Februara 2018.

116289DOBOJ
– U selu Boljanić kod Doboja spaseno je gnijezdo bijele rode na koje su mještani veoma ponosni. Strahovali su da na vrhu električnog stuba zbog gnijezda ne dođe do havarije, pa su ga izmjestili na metalnu platformu, specijalno napravljenu za gnijezdo roda.

Gnijezdo na vrhu električnog stuba smetalo je električnim vodovima, a mještani nisu željeli da se odreknu roda, pa je nađeno rješenje. U pomoć su im priskočili stručnjaci i radnici elektrodistribucije.

– One bez problema prihvataju zamjensko mjesto gniježđenja, vještačke platforme, imamo pozitivnih iskustava iz Bijeljine, Gradiške, susjednih zemalja, ovakve aktivnosti se provode godinama i vrlo su uspješne – naglašava Јovica Sjeničić iz Društva za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banjaluke.

Prvi put rode su u Boljanić došle 2014. za vrijeme poplava i od tada se vraćaju svakog proljeća. Ovog bi, kažu, mogle i da porane i zbog toga su požurili da im gnijezdo izmjeste na sigurno. Navikli su na njih, a uvjereni su da su i rode zadovoljne čim su njihov zaselak odabrale za svoj dom.

– Čitavo ljeto gledamo da li će mladi kad izađu pasti, ali na sreću, to se nije desilo nijednom. Sad smo pronašli ovu agenciju, pa bi zvali njih da oni to riješe – izjavio je mještanin Đorđo Đurić.
Bijela roda je rijetka i zaštićena vrsta ptice kod nas. Naseljava nizije i vlažne terene, a gnijezdo u Boljaniću jedino je na području Doboja.

– Svakog proljeća mi njih čekamo ovdje, gledamo i neko od ovih komšija kaže da ih je vidio, da su stigle. Ljudi dolaze, dolaze djeca, mole da im javimo kad stignu – kaže mještanin Pero Ljubičić.

Sada, kažu, kada je izmješteno, rode mogu i da porane i vrate se u siguran dom.
(IZVOR: RTRS)

Čitajte još

Dobojlija napravio što nijedan Srbin nije // Dobojski as Ognjen Kuzmić ispisao je košarkašku istoriju pošto je postao prvi Srbin sa šampionskom titulom NBA i Evrolige. Najvrijednije...
Proslavljen Dan Osnovne škole “Dositej Obradović” u Doboju... // DOBOJ - Učenici Osnovne škole "Dositej Obradović" u Doboju organizovali su danas kulturno-zabavni program povodom proslave Dana škole k...
DOBOJ: Usljed nepažnje izbio požar na sušari za meso // DOBOJ - U dobojskom mjestu Zarječa juče je izbio požar na sušari za meso vlasništvo S.B.. U požaru koji su lokalizovali pripadnici Ter...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA