Logo-Glas

Spisak prekobrojnih u Željeznici RS duži za 173 imena

13. Marta 2018.

željezniceBANJALUKA
 – Menadžment “Željeznica RS” skrojio je izmjene pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta prema kojima bi u preduzeću do kraja godine trebalo da budu 2.592 radnika, što je za 173 manje u odnosu na raniji plan predviđen tim dokumentom.

Nova sistematizacija radnih mjesta u “Željeznicama RS” predviđa da u sektoru zaduženom za poslove infrastrukture budu 1.362 radnika, što je 88 zaposlenih manje nego ranije, a da sektor za poslove operacija zapošljava 980 radnika ili 41 manje u odnosu na prvu verziju sistematizacije. Broj zaposlenih u sektoru koji se tiče zajedničkih poslova dodatno je umanjen za 24 na 250 radnika.

Sindikati su u odgovorima upravi naveli da nisu zadovoljni izmjenama pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta. Na sastanku, koji je zakazan za četvrtak, dvije strane ukrstiće argumente i pokušati da dođu do zajedničkog rješenja.

– Nismo zadovoljni predloženom sistematizacijom, jer ona predviđa smanjenje izvršnog osoblja i radnika koji su nam potrebni, a ne onih koji su u kancelarijama. Na sastanku sa upravom obrazložićemo svoje stavove o tom dokumentu i ukazati na primjedbe i propuste – kazao je predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti “Željeznica RS” Zlatko Marin i dodao da sistematizaciju radnih mjesta treba praviti prema stvarnim potrebama.
Sindikat željezničara je primjedbe objedinio u jedan dokument i poslao na adresu menadžmenta. Njihove primjedbe uglavnom se odnose na to da je potrebno obezbijediti dodatni broj radnika za pojedine poslove, zbog čega se i ne slažu sa sistematizacijom uprave.

– S obzirom na procjene da će doći do povećanja obima željezničkog saobraćaja i do 30 odsto, smatramo da je predloženi nacrt pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta teško moguće poštovati – naveli su u Sindikatu željezničara.

Nova sistematizacija radnih mjesta u “Željeznicama RS” dio je procesa restrukturiranja preduzeća započetog 2015. godine, u koji su uključeni Vlada RS i Svjetska banka. Cilj restrukturiranja je postavljanje “Željeznica RS” na stabilne noge kroz izmirenje obaveza i smanjenje broja radnika i stvaranje uslova za rentabilno poslovanje.
(IZVOR: Glas Srpske)

Čitajte još

TEGELTIJA: Do kraja godine rast penzija u Srpskoj // BANJALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da će do kraja godine u Srpskoj doći do rasta penzija. - Razmat...
Kakvo iznenađenje je spremila premijerka Srpske: Budžetlije i medicina... // Socijalni partneri Vlade RS tvrde da ne znaju koje iznenađenje im sprema premijerka RS Željka Cvijanović, ali vjeruju da će biti povišice...
Danas promjenljivo, popodne jači pljuskovi // BANJALUKA - U Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ danas će biti promjenljivo oblačno uz povremenu kišu, popodne uz lokalno jače plj...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA