Logo-Glas

Sredstvima EU obnovljena i škola u Derventi

23. Oktobra 2014.

skola derventaDERVENTA – Danas je u Derventi svečano otvorena obnovljena zgrada Javne ustanove OŠ „19. april“ čime je simbolično obilježen i početak nove školske godine. Ova škola je pretrpjela velike štete tokom poplava u junu 2010. godine i u maju ove godine, a obnovljena je u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija, prenosi bh. novinska agencija Patria.  

Trošak obnove iznosio je 52.842.47 eura, a radovi su uključivali zamjenu električnih instalacija, postavljanje novih sanitarnih čvorova, stolariju i podove, obnovu zidova kao i novu fasadu. OŠ „19. april“ pohađa 677 učenika, a tokom izvođenja radova, nastava se nastavila nesmetano odvijati. 

– Jako smo sretni da su finansijska sredstva Evropske unije omogućila obnovu OŠ “19. aprilk” nakon poplava i na taj način učenicima omogućila nastavak školovanja u normalnim uslovima. Ovo je važan korak ka normalizaciji života u poplavama pogođenoj opštini Derventa, što je ujedno i glavni cilj EU programa za oporavak od poplava. Provodimo slične aktivnosti za oporavak u svim poplavljenim područjima u Bosni i Hercegovini s ciljem da pomognemo ljudima i zajednicama koje su pretrpjele velike štete zbog poplava. Podrška zajednicama da se oporave i da budu otpornije u budućnosti su temelji pomoći Evropske unije prema građanima Bosne i Hercegovine – kaže Andy McGuffie, portparol Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU.

– Ovom prilikom u ime ustanove, učenika i u svoje lično ime izražavam veliku zahvalnost Evropskoj  uniji za uložena sredstava za obnovu škole, koja su donijela novu radost na lica naših 677 učenika jer će odrastati u boljim zdravijim i humanijim uslovima – rekla je direktorica škole, Dragica Đekić.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.

(IZVOR: Patria)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA