Logo-Glas

Šta je zapravo safari i otkud safarijem zovemo avanture širom sveta

29. Septembra 2018.

safariNesvakidašnja putovanja uključuju nesvakidašnje aktivnosti na neobičnim lokacijama. Ako imate u planu neko aktivno putovanje, spremite se za afričke vrućine i safari avanturu, jer se najbolja iskustva najvećih avanturista vezuju upravo za ove odrednice.

Safari je riječ koja vodi porijeklo iz Svahili jezika i označava lov na divljač na teritoriji Afrike. Dok je safari nekad predstavljao uobičajenu aktivnost afričkih naroda vršenu iz potrebe, danas je ovo omiljena aktivnost posjetilaca Afrike koji ne love, nego obilaze područja sa divljim životinjama i posmatraju ih u njihovom prirodnom okruženju. Jednom kada doživite safari, zoološki vrtovi izgube svaki smisao, i to je ujedno jedina mana ovog pohoda!

Kako izgleda safari i šta ponijeti u pohod na divlju Afriku?

S obzirom na specifičnost safarija, potrebno je da posvetite nešto više vremena i pažnje pripremi za put, počevši od izbora same destinacije. Kada je u pitanju Kenija safari predstavlja jedan od najvećih razloga zbog kojeg je turisti posjećuju, mada su Tanzanija, Zambija, Namibija, Uganda, Zimbabve i Bocvana takođe česte destinacije za ovu aktivnost.

U Tanzaniji i Keniji se nalaze nacionalni parkovi sa ogromnom koncentracijom divljih životinja, čije se teritorije često služe za snimanje emisija za National Geographic. Sam pohod podrazumijeva vožnju u velikim džipovima kojima upravljaju profesionalni vozači, a krovovi vozila su često otvoreni tako da možete ustati i posmatrati okolinu.

Najbolji doživljaj stvaraju velike životinje koje prolaze nedaleko od vozila, dok su putnici od njih udaljeni samo nekoliko metara. I dok putnicima često srce zakuca jače, od straha ili uzbuđenja, životinje su naviknute na vozila i ne obraćaju pretjeranu pažnju na njih.

safariKakva odjeća je potrebna?

Dobra stvar kod putovanja u Afriku je što nema potreba za razmišljanjem o vremenskim prilikama koje će vas sačekati. Kenija i Tanzanija, najpopularnije safari zemlje se nalaze blizu ekvatora pa je vrijeme isto tokom čitave godine, a temperaturne varijacije su vrlo rijetke.

Odjeća koju nosite mora biti prije svega udobna, jer ćete u njoj provesti čitav dan, a slojevito oblačenje je neophodno jer će vam za vrijeme najjačeg sunca najprijatnije biti u majici kratkih rukava, dok su dugi rukavi potrebni i da vas zaštite od komaraca, između ostalog. Obuća mora biti adekvatna i udobna, što isključuje starke, sandale i slične modele.

Iz praktičnih razloga se preporučuje odjeća u zemljanim tonovima. Boja nije od suštinske važnosti, ali ako planirate bliže da prilazite divljim životinjama, jače boje i suviše detalja su stvari koje bi mogle da ih uznemire.

Ishrana, lijekovi i pravila ponašanja

Safari je neuobičajena aktivnost u posebnom okruženju i uslovima koji su ljudima sa naših prostora potpuno strani. Prije nego što se zaputite u Afriku, posjetite neku zdravstvenu ustanovu i raspitajte se kakva vam je priprema potrebna u smislu lijekova i vakcina. Vjerovatno ćete dobiti preporuku lijekova za prevenciju malarije i još nekoliko vakcina koje je najbolje da primite bar mjesec dana pred polazak. Doktori će znati kako da vas posavjetuju u vezi sa zdravstvenom prevencijom i ishranom.

Sredstva koja su preporučljiva za nošenje podrazumijevaju lijekove protiv dijareje, aspirin, andol ili bilo koji lijek za prehladu, temperaturu i bolove, zatim flastere, zavoje, sprejeve za dezinfekciju i kreme sa zaštitnim faktorom. Sprej protiv komaraca je nešto bez čega se ne kreće na put.

Važno je da ne pijete vodu sa česme, njena upotreba je dozvoljena samo ukoliko je prokuvana. Za ličnu higijenu koristite flaširanu vodu, a ukoliko dođete do svježeg povrća pazite da ga ne operete vodom sa česme. Voće koje se ne ljušti takođe bi trebalo izbjegavati.

Koliki budžet izdvojiti za safari?

Kada je budžet u pitanju, prvo pravilo je da ne postoji jeftin safari. Afrički narodi su svjesni činjenice da se na safari odlučuju uglavnom zapadnjaci sa dubokim džepom, pa su sa njihovim visokim platama uskladili i cijene.

Polasci iz našeg regiona se najčešće organizuju iz Budimpešte preko Dubajia, a povratna avionska karta iznosi od 600 do 700 eura, u zavisnosti od konkretnih pojedinosti. Za smještaj, prevoz i safari u Africi  je preporučljivo izdvojiti najmanje 1 000 evra, opet u zavisnosti od toga kako sami isplanirate svoje putovanje. Ukoliko se odlučite za smještaj u luksuznim kućicama u divljini, jedan dan može da vas košta oko 350 eura, dok organizovani izleti iznose oko 200 eura. Naravno, smještaj se može naći i mnogo povoljnije ukoliko ne planirate da noćite u samoj divljini.

Sve ovo je dovoljan pokazatelj da safari mnogo košta, ali iskusni avanturisti tvrde da ovakva iskustva vrijede i više, s obzirom da se ovakve pustolovine isprobavaju jednom u životu (osim ako ste ekstremni zaljubljenik u divljinu). Važno je da se dobro pripremite, budete obavješteni o lokaciji, pravilima i lokalnim običajima, a avantura će se dogoditi sama od sebe.

Dragan Antić/GlasRegije
Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA