Logo-Glas

Stalno vam je hladno? Evo koji razlozi mogu biti za to

2. Decembra 2018.

hladnoca-prstiPostoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule i oni kojima je stalno hladno.

Spadate li u drugu skupinu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, primjer, jedini u kancelariji htjeli zatvoriti prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrozni, vrijeme je da napokon otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjakinja.

Za početak, važno je znati da je ženama inače hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se “toplina nakuplja oko vitalnih organa”, navodi doktorka i profesorka medicine Rošini Raj.

Na osjećaj hladnoće može uticati i nizak nivo tjelesne masti koja inače djeluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su takođe mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže tijelu u zadržavanju i sporijem oslobađanju topline, odnosno u održavanju ujednačene tjelesne temperature, piše Index.

– Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nizak nivo željeza ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u regulisanju tjelesne temperature – dodaje Raj te preporučuje da u svakom slučaju posjetite doktora koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savjet.
(Index)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA