Logo-Glas

STANARI: Jagode slatke i političarima i građanima

13. Maja 2018.

20180513163933_478185STANARI
– Degustacija prvog roda jagoda koje su proizveli stanarski poljoprivrednici privukla je mještane, ali i funkcionere najmlađe opštine u RS, koji su pohvalili ukus, kvalitet, kao i trud proizvođača.

Iako nije ljubitelj ovog voća, Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine (SP), probao je krnjinske jagode.

– Tu sam da podržim domaće poljoprivrednike, degustirao sam jagode s Krnjina i mislim da su odlične – navodi Stevanović, koji smatra da treba podržati namjeru proizvođača da brendiraju krnjinsku jagodu.

Njegov stranački kolega i odbornik u Skupštini opštine Boris Šljivić voli sezonsko voće i povrće, pa tako nije odolio ni sočnim jagodama, ali je istakao da se na području Stanara uzgajaju i druge vrste voća.

– Mi već imamo prepoznatljive proizvode od aronije. Na ovaj način bi trebalo promovisati sve ostale proizvode s Krnjina – smatra Šljivić te dodaje da potrošači treba da kupuju domaće proizvode.

20180513143942718836Štand sa svježim jagodama posjetili su Ostoja Stevanović, predsjednik Skupštine opštine (SNSD), kao i brojni građani, koji nisu pitali za cijenu, a kvalitet je, uvjeravaju nakon degustacije, vrhunski.

– Cijena se “sudara” s nečijom III klasom, a naša je I klasa i to nam obara cijenu. Međutim, naš kvalitet održava cijenu – kaže Miladinko Kovačević, koji ima 1.400 sadnica jagode.
– Prava domaća jagoda, čista. To je prirodna jagoda, nije tretirana nikakvim hemijskim sredstvima – kazala je mještanka Stanara, te je na naše pitanje da li je probala odgovorila da jeste i isto predložila i nama.

Deset mjeseci svakodnevnog rada bilo je potrebno da pet domaćinstava uključenih u pilot projekat na tržište plasira prvi rod jagoda, priča Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, te dodaje da im je sadni materijal obezbijedila lokalna zajednica, a sve ostalo je djelo ruku vrijednih poljoprivrednika.

20180513143951182420– Radili smo u punoj agrotehnici. Mnogo truda i čini mi se da se rezultati rada vide. Sadili smo sorte maja i kleri. Krnjinska jagoda je rađena po svim normativima organske proizvodnje – uvjerava Gavrić, dodajući da je, kako su krenuli, dobro ispalo.

– Krenuli smo kao amateri, ali čini mi se da smo izašli kao profesionalci. Jagoda je ekstrakvaliteta. Malo je problem vremenski uticaj, malo nam kasnije stiže jagoda – rekao je Miladinko Kovačević i dodao da su jagode uzgojene u plastenicima i niskim tunelima.
(IZVOR: Nezavisne)

 

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA