Logo-Glas

STANARI: Memorandumom definisati prava nezaposlenih boraca

3. Aprila 2018.

Станари - Савчић - Скупштина ОпштинSTANARI
– Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić rekao je danas u Stanarima da će u narednom periodu posebna pažnja biti posvećena ostvarivanju prava nezaposlenih demobilisanih boraca koja će, između ostalog, biti definisana u memorandumu o čijoj se izradi razgovora sa resornim ministarstvom.

Savčić je izjavio Srni da će se putem memoranduma, do donošenja novog zakona, tražiti rješenja za određenu vrstu pomoći nezaposlenim demobilisanim borcima, a da neće biti zaboravljene ni porodice saboraca koji su preminuli nakon rata.

– Već sutra će se o tim problemima razgovarati sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, kao i o problemima načina rješavanja stambenog zbrinjavanja, te duplog ratnog staža – naveo je Savčić.

On je istakao da se moraju mijenjati članovi 38 i 39 Zakona o PIO, za koji kaže da je usvojen mimo saglasnosti BORS-a i koji kažnjava borce, te omogućiti izbor da svaki pojedinac bude vlasnik svog staža, odnosno da se izjasni da li hoće ili ne da se on računa na kraju.

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju, Savčić je najavio da će uputiti prijedlog da se raspiše javni poziv za registraciju potencijalnih korisnika tog prava kako bi bio utvrđen stvaran broj korisnika, a ostvarivanje stambenog prava riješilo programom, uredbom ili odlukom Vlade Republike Srpske.

On je naveo da je prijedlog Predsjedništva BORS-a da se izbori u ovoj organizaciji sprovedu nakon opštih izbora u BiH.

Savčić je naveo da je ova godina jubilarna za BORS koji obilježava 25 godina postojanja.

Prema njegovim riječima, tim povodom će u drugoj polovini juna u Banjaluci biti organizovan “forum borca”, na način kako to dolikuje srpskom borcu i njegovoj istorijskoj ulozi.

Savčić, koji je danas prisustvovao na izvještajnoj Skupštini Opštinske boračke organizacije Stanari, pohvalio je rad ove organizacije, ali i odnos lokalne uprave prema njoj.
– Zadovoljan sam sa nivoom sredstava koji lokalna zajednica izdvaja za dopunska prava boraca. Tu su čak i sredstva za poboljšanje stanovanja boračkih kategorija što posebno treba pozdraviti, jer malo je takvih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj – rekao je Savčić.

Станари - Савчић - Скупштина ОпштинPredsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije Stanari Miladinko Kovačević rekao je da su danas od Savčića dobili korisne informacije o aktivnostima BORS-a, s obzirom na opravdano nezadovoljstvo boračke populacije i njihovoj degradiranosti na svim nivoima.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je sa lokalnom boračkom organizacijom uspostavljena dobra dvosmjerna saradnja, te da lokalna uprava izdvaja znatna sredstva za poboljšanje kvaliteta života ove populacije.

On je istakao da do sada nije upoznat da su po nekom osnovu zloupotrijebljena budžetska sredstva doznačena za rad Boračke organizacije Stanari.

Na izvještajnoj Skupštini Opštinske boračke organizacije Stanari delegati su prihvatili zahtjev Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske za prijem u kolektivno članstvo.

Upućena je inicijativa Predsjedništvu stanarske Boračke organizacije da do septembra bude organizovan popis boračke populacije na području ove lokalne zajednice.

Skupštini je prisustvovao i poslanik iz Stanara u Narodnoj skupštini Republike Srpske Goran Jerinić, predsjednik Skupštine opštine Ostoja Stevanović, te predstavnici boračkih organizacija dobojske regije.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA