Logo-Glas

STANARI: Ni manjeg mjesta, ni više kandidata

16. Januara 2015.

StanariSTANARI – Za prve izbore za organe vlasti u opštini Stanari vlada veliko interesovanje političkih subjekata.

Tako će se čak 92 kandidata boriti za 15 odborničkih mjesta u Skupštini opštine, dok će tri kandidata voditi bitku za funkciju prvog načelnika najmlađe opštine u RS.

– Za tako malu opštinu, koja nema ni 8.000 birača, to je veliki broj političkih subjekata zainteresovanih za ta mjesta. U izvod centralnog biračkog spiska na dan 1. decembra 2014. godine upisano je 7.859 birača – pojašnjava Nenad Paleksić, predsjednik Gradske izborne komisije Doboj, koja će 1. februara na 15 biračkih mjesta, koja su važila i za oktobarske, sprovesti izbore u Stanarima.

Mladen Kršić (SDS), Dušan Panić (SNSD) i nezavisni kandidat Marinko Janjilović boriće se za fotelju načelnika opštine, a ko god da pobijedi, imaće puno posla s obzirom na to da mještani Stanara imaju velika očekivanja.

– Mnogo očekujem od načelnika Stanara. Do sada se sve dešavalo i rješavalo u Doboju, a sada, pošto imamo svoju opštinu, mnogo očekujem, jer ovdje živim i radim. Kod nas su putevi katastrofalni, zatim nemamo vodu, revolt naroda je zbog vode i puteva, pa očekujem da će načelnik biti kvalitetan, da će prvo to da riješi, a ostalo o tom potom – kaže stanarski privrednik Pero Tutnjević.

Mještanin Vojin Vidović kaže da je starosjedilac u Stanarima, gdje, ističe, nema ni kanalizacije ni vode.

– Očekujem da bude bolje nego što nam je radio ovaj Petrović iz Doboja (Obren, gradonačelnik), i ništa više. Samo nek nešto malo bude bolje, odavde je puno para otišlo za Doboj, a ništa nam nije uradio, ni asfalt, ni rasvjetu – priča on.

Stanarima treba više radnih mjesta, smatra Siniša Grujić, te ističe da za sebe ne brine, ali da želi da njegov sin jednog dana zaposlenje dobije u mjestu u kojem žive decenijama.

– Dobro je i ovako, ali nadamo se da će biti još bolje. Malo da se sredi, mada je sve ovo relativno dobro, kakvih sredina ima, pošto radim na terenu i prolazim svugdje, ovo je još dobro – iskren je Grujić.

Jednom od 15 mjesta u skupštinskim klupama nadaju se kandidati SDS-a, SNSD-a, Srpske alternative, PDP-a, HDZ BiH, SP-a, DNS-a, te četiri nezavisna kandidata.

– Mandat će se moći osvojiti sa 400-450 glasova, to je moja procjena, na nivou izlaska građana sa pravom glasa od 60 do 65 procenata. Nema ljudi, Cerovčani i Brestovljani su zaposleni u inostranstvu, to su velika biračka tijela na spisku, ali ljudi nisu tu, i ne vjerujem da će doći – navodi jedan od kandidata.

Prvo javno glasilo

Prije opštinske vlasti, Stanari su dobili prvo javno glasilo, list “Glas Krnjina”, koji je pokrenuo ovdašnji Omladinski pokret, s ciljem da svakog mjeseca odštampaju 3.000 primjeraka i besplatno ih dijele.

– Novine štampamo zahvaljujući onima koji se kod nas reklamiraju, dok pisanje članaka preuzima na sebe omladina, koja radi volonterski. Cilj nam je da ove novine podrži i opština Stanari, kako bi imala prvo javno glasilo. Zasad se nijedan politički subjekat nije obratio da se reklamira u novinama, što nam je u neku ruku i drago – kaže urednik lista Dragan Bogdanović Bjeličić.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA