Logo-Glas

STANARI: Otvorena izložba slika “Ruska sela-glas tišine”

18. Maja 2018.

Станари - Ивљева - изложба сликаSTANARI
– Ataše za kulturu Ambasade Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva večeras je u Stanarima otvorila izložbu slika “Ruska sela-glas tišine”, foto-projekat ruskog novinara Svetlane Urban.

Ivljeva je rekla novinarima da rusko-srpske odnose, osim korijena i tradicije, povezuje zajednički odnos prema prirodi i rodnom kraju.

Nakon otvaranja izložbe, započet je trodnevni program “Dani ruskog filma” koji je ove godine posvećen najmlađim.

– Za nas je jako važno da širimo rusku kulturu, a važan dio nje je i ruska kinematografija – rekla je Ivljeva, koja je filmski festival opisala “festivalom ljubavi i međusobnog prijateljstva”.

Станари - Ивљева - изложба слика1Načelnik opštine Stanari Dušan Panić podsjetio je da lokalni Centar za kulturu u saradnji sa ruskom Ambasadom u BiH i udruženjem “Srpsko-ruski most” već drugu godinu zaredom organizuje prikazivanje ruskog umjetničkog stvaralaštva, čime na najbolji način omogućava srpskoj publici da se upozna o kulturi ove prijateljske zemlje.

Panić kaže da iz prijateljstva bratskog naroda po duhovnosti kulturi i tradaciji sve više proizilazi i privredna saradnja.

Foto-projekat ruskog novinara Svetlane Urban “Ruska sela-glas tišine” iz Doma ruskog zarubežja “Solženjicin” prikazuje ljepotu prirode i ambijenta u kojem su sačuvane stogodišnje starinske kuće i crkve koje su preživjela turbulentna vremena prošlosti i predstavljaju ključ za otvaranje misteriozne ruske duše, a i veliko umjetničko nadahnuće za pjesnike i slikare, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Za omladinu je upriličeno prikazivanje novih ruskih animiranih filmova “Knez Vladimir” iz 2006. godine, “Ivan Carević i Sivi Vuk”, 2011. godine, te “Tvrđava: štitom i mačem” iz 2015. godine, čiji je fokus na srednjovjekovno doba herojstva, patriotizma, prijateljstva i vjere u bolju budućnost.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA