Logo-Glas

STANARI: Služen parastos za 58 poginulih boraca (FOTO)

3. Juna 2018.

Станари - парастос у селу ЦеровицаSTANARI
– Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović prisustvovao je danas u selu Cerovica kod Stanara otkrivanju spomen-ploče i parastosu za 58 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz 12 gradova i opština Srpske.

Savanović je istakao da je odbrambeno-otadžbinski rat nametnut srpskom narodu zato što su muslimanska i hrvatska politika devedesetih godina prošlog vijeka, nezavisno od volje srpskog naroda, proglasile većinsku muslimansko-hrvatsku državu zapadno od rijeke Drine.

– Srpski narod tada se našao po treći put u iskušenju u 20. vijeku – kako, kud i šta? – rekao je Savanović novinarima.

Станари - Миленко СавановићOn kaže da je devedesetih godina prošlog vijeka obezbijeđeno jedinstvo politike i srpskog naroda, koji je bio poučen iskustvom i velikim stradanjima u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

Savanović ističe da je Vojska Republike Srpske formirana 12. maja 1992. godine s ciljem odbrane srpskog naroda i svega onoga što mu pripada.

On je podsjetio da je u posljednjem ratu stradalo 24.184 boraca Vojske Republike Srpske, dok broj stradalih zajedno sa civilnim žrtvama iznosi oko 30.000.

– Rezultat naše borbe je sloboda. Republika Srpska je verifikovana međunarodnim sporazumom u Dejtonu. To je svetinja i naš kiseonik koji moramo da čuvamo kao zjenicu oka. Niko od nas ne smije da se igra sa tim, jer za to su date ogromne žrtve – rekao je Savanović.

On je naveo da Vlada Srpske i njene institucije, u okviru svojih mogućnosti, pomažu boračke kategorije.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih sa područja Stanara Mirko Jotić kaže da su mjesto Gojakovac i naselje Cerovica imali stratešku važnost za odbranu ovog dijela Srpske.

On kaže da su neprijateljske snage pokretale značajne ofanzive na Gojakovac i Cerovicu, među kojima i 1. juna 1992. godine kada je poginula i prva žrtva iz Cerovice Vlado Milivojević.

– Drugi napad uspješno je odbijen 13. aprila 1995. godine – podsjetio je Jotić i naveo da je za odbranu ovog dijela Srpske poginulo oko 250 boraca sa područja Stanara.

Станари - откривена спомен-плоча-1Nakon otkrivanja spomen-ploče služen je parastos za poginule borce, nakon čega su položeni vijenci.

Станари - парастосVijence su položili predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, Republičke organizacije porodica poginulih boraca, lokalne boračke organizacije i drugih organizacija koje njeguju tradiciji odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i delegacija opštine Stanari.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA