Logo-Glas

STANARI: Urbanizacija protjerala kokoške i svinje iz prve zone

4. Decembra 2017.

stanariSTANARI
– Urbanizacija Stanara protjerala je domaće životinje iz centra najmlađe opštine u RS, pa kokoške i svinje više nisu dobrodošle u prvoj zoni ove lokalne zajednice.

Mještani su imali rok do kraja avgusta da isprazne svoje svinjce i kokošinjce, što su uglavnom i učinili, ali ne mire se lako svi domaćini sa ovom odlukom opštinskih vlasti.

– Ja sam ovdje od ‘59. godine, a držao sam svinje i kokoške od ‘60. I sad odjedared se ne može ništa. Potamanio sam sve, a meni je lakše kao penzioneru uzeti jedno prase od 15 kila, pa sebi othraniti zimnicu – požalio se Georgije Janjilović, čija kuća se nalazi nekoliko stotina metara od centra Stanara.

Njegov komšija Petar Dujić svoj svinjac je ispraznio još u maju, ali se nije odrekao mesa.

– Svi hoće roze meso, ali opet sam uspio sebi da nabavim. Sada sam kupio, 450 KM treba platiti, ipak je lakše bilo, pošto sam u penziji, pomalo sam mogao hraniti svinje. Oni koji su malo boljeg imovnog stanja sve manje drže svinje i kokoške, međutim, ja sam imao neku radnu naviku – priča Dujić.

Što se mora, nije teško, kaže Brana Lazić, koja će ubuduće svinje i perad uzgajati kod roditelja, na selu.

– Možda je i bolje ovako, ovdje je baš naselje. Kada su bili objekti, svinjci i kokošinjci, nije se moglo proći, jer stoka je stoka. Ali stariji koji ne mogu živjeti, pa moraju držati, šta će, penzije su male. Šta će ljudi ako nemaju toga? Ajde gdje su mlađi, pa rade svi, to je nešto drugo, ali ovako… – navodi Lazićeva.

Kuća Senke Zelenković nalazi se 2,5 kilometara od centra Stanara, čime spada u drugu zonu, u kojoj je mještanima dozvoljeno da i dalje uzgajaju sitnu i krupnu stoku.

– Mnogo mi znači, posla nema, a život je težak. Sve imam, od koke, gice, kravice – rekla je Zelenkovićeva.

Dušan Panić, načelnik opštine Stanari, kaže da su precizno definisane nove zone u ovoj lokalnoj zajednici, te pojašnjava da je prva zona zapravo nova mjesna zajednica Centar.

– Znači, ima MZ Stanari, a ovo je četrnaesta MZ, Stanari Centar, i to je taj dio gdje je plan, gdje će sigurno u strategiji do 2027. da bude i te kako urban, lijep gradić – izjavio je Panić.

On je dodao da je Prostornim planom predviđeno da u prvoj zoni bude izgrađen bulevar sa kružnim tokom, a u sklopu urbanizacije već je započeta izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa sa 70 stanova.
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

IMG-6756e06316b2ef8ef3a31965131988ed-V

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA