Logo-Glas

STANARI: Usvojen budžet od 1,5 miliona KM

24. Juna 2015.

stanari skupštinaSTANARI – Odbornici Skupštine opštine Stanari usvojili su danas budžet za ovu godinu u iznosu od 1.511.861 KM, koji je ocijenjen kao realan.

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je novinarima da je budžet usvojen na vrijeme i podsjetio da je Vlada Republike Srpske za prva tri mjeseca rada dostavila inicijalna sredstva od 120.000 KM.

Savjetnik za finansije i budžet Boris Vujičić rekao da je za plate zaposlenih i funkcionera opštinskim budžetom predviđeno oko 340.000 KM, a za odborničke paušale oko 65.000 KM, što pojedinačno čini najveću budžetsku stavku.

Najveća izdvajanja od 600.000 KM predviđena su za infrastrukturna ulaganja i socijalna davanja.

S obzirom na broj socijalnih osiguranika, Vujičić kaže da će opština mjesečno izdvajati oko 23.400 KM, odnosno ukupno 140.000 KM do kraja godine.

Opština od koncesionih naknada očekuje 500.000 KM, koje su strogo zakonski namijenjene.

Odbornici opozicije smatraju da je budžet realan, ali “zapostavljen u dijelu koncesionih naknada”, zbog čega odbornik PDP-a Dragomir Vidović smatra da će rebalansom na kraju godine budžet biti uvećan.

Predmet rasprave bio je i prijedlog odluke o odborničkim naknadama, te o platama funkcionera, budući da nije prihvaćen prijedlog odbornika SDS-a da naknada za rad potpredsjednika Skupštine opštine, koji se obavlja volonterski, bude 20 odsto od prosječne plate, a ne usvojenih 30 odsto.

Na sjednici je usvojen odbornički paušal u iznosu od 400 KM, dok će plata načelnika iznositi oko 1.900 KM.

Opozicija je izrazila zabrinutost za eventualnu zloupotrebu izdvojenih sredstava za plate s obzirom na, kako su naveli, mali broj opštinskih radnika – po osam zaposlenih i volontera sa četiri funkcionera.

Odbornici su donijeli odluku o osnivanju Doma zdravlja, te organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite u sistemu zaštite i spasavanja na području opštine, kao i o formiranju Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Na sjednici je, između ostalog, raspravljano o javnoj rasvjeti, komunalnom redu, dimnjačarskoj djelatnosti, kućnom redu u stambenim zgradama, kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava udruženjima građana i nevladinim organizacijama, kao i o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području opštine Stanari.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA