Logo-Glas

STANARI: Usvojen izvještaj o polugodišnjem izvršenju budžeta

25. Oktobra 2018.

Станари - Скупштина општинеSTANARI
– Skupština opštine /SO/ Stanara usvojila je danas izvještaj o polugodišnjem izvršenju budžeta koji je realizovan u iznosu od 3.260.852KM ili 36 odsto od planiranog iznosa za tekuću godinu godinu od 8.941.798 KM.

U navedenom izvještaju napominje se da je izmjenom Zakona o koncesijama u Srpskoj regulisano da se koncesiona naknada po osnovu termoelektrana jedinicama lokalne samouprave isplaćuje mjesečno za prethodni mjesec, a ne kvartalno kako je bilo predviđeno Zakonom o naknadama za korištenje mineralnih sirovina u svrhu proizvodnje električne energije, koji je prestao da važi od mjeseca aprila.

Pomenuta naknada za mjesec april, maj i jun opštini Stanari uplaćena je 2. avgusta u iznosu 1.143.253,59 KM, zbog kašnjenja u potpisivanju koncesionog ugovora sa kompanijom “EFT Stanari”, a kada se ovaj iznos doda ukupnom izvršenju poreskih i neporeskih prihoda u procentu od 49,25 odsto, što odgovara godišnjem izvršenju u procentu od 96 do 100 odsto.

Ukupni budžetski rashodi i izdaci realizovani u iznosu od 3.927.488 KM, ili 43,92 odsto u odnosu na planirane.

Odbornici su na današnjoj 15. redovnoj sjednici lokalnog parlamenta usvojili u formi nacrta novi Pravilnik o subvencijama za zapošljavanje, s ciljem da se podstakne zapošljavanje novih radnika i samozapošljavanje. Ukupna sredstva, za sve vidove subvencija utvrđivaće se na godišnjem nivou, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetu opštine.
Subvencija za zapošljavanje sa nezaposlenog lica sa visokom stručnom spremom iznosi 4.000 KM, za nezaposleno lice sa srednjom stručnom spremom, kvalifikovanog i nekvalifikovanog radnika iznosi 3.000 KM, a za zapošljavanje lica bez radnog iskustva – pripravnici subvencija iznosi 5.000 KM.

Subvencija za samozapošljavanje dodjeljuju se u okviru pet kriterijuma i to 2.800 KM za samozapošljavanje lica u poljoprivredi, po 3.500 KM u proizvodnim i zanatskim djelatnostima, po 2.500 KM u uslužnim djelatnostima te samozapošljavanje lica koja će se baviti djelatnošću starih i umjetničkih zanata.

Odbornici su usvojili Nacrt regulacionog plana Poslovne zone “Termoelektrana” u Dragalovcima, koji se izlaže na javni uvid od 19. novembra do 18. decembra, u prostorijama Opštinske uprave opštine Stanari, svakog radnog dana od 7.00 do 15.00 časova.

U toku javnog uvida održaće se javna prezentacija Nacrta plana.

Usvojena je i odluka o pristupanju izradi izmjene i dopune Regulacionog plana eksploatacionih polja Rudnika “Stanari”, a odnosi se na prostor eksploatacionog polja uglja “Stanari” i Termoelektrane “Stanari”. Konačne granice biće definisane prilikom izrade Plana, a ukupna površina će obuhvatiti oko 3.176 hektara.

Predsjednik Skupštine opštine Ostoja Stevanović izrazio je zadovoljstvo što je sjednica održana korektno i što je većina odluka usvojena jednoglasno.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

tumblr_pktc98fS0G1w4u39jo2_1280

VIJESTI

MIX ZONA