Logo-Glas

Stiže hladnije vrijeme: Pripremite auto uz ovih pet jednostavnih savjeta

19. Septembra 2017.

ulje_motorno_01Došlo je vrijeme da se polako otvaraju ormari i vade lagane jakne i dugi rukavi. Ista stvar je i s automobilom. Nakon dugog, iscrpnog i vrućeg ljeta osim na sebe valja misliti i na automobil. Ovih pet jednostavnih savjeta pomoći će vama i vašemu autu da spremni dočekate hladnije vrijeme.

Provjerite kočnice i gume

Vremenske neprilike, loše ceste i ostale opasnosti zahtijevaju da bude u stanju “stati na vrijeme”. To u prijevodu znači imati dobre kočnice i gume. Ako primijetite istrošenost ljetnih guma, već sada ih zamijenite onima za zimu. Također, kako se temperature spuštaju, isto tako se smanjuje i pritisak zraka u gumama. Održavajte pritisak u gumama u okvirima koje je propisao proizvođač.

Provjerite svjetla i zamijenite metlice brisača

Provjerite svaku sijalicu u automobilu, napravite “krug” oko auta i uvjerite se da svjetla, “pozicije”, stop-svjetla i pokazivači smjera rade. Ako ne rade, zamijenite ih novima. Također, preporučuje se izvana očistiti sva svjetla. Uza svjetla, obratite pozornost na metlice brisača. Provjerite rukom je li guma na metlicama mekana i fleksibilna te uočite moguća oštećenja i napuknuća. U svim tim slučajevima zamijenite metlice novima.
Provjeriti akumulator i sisteme grijanja/odmrzavanja

“Zdrav” akumulator pun struje jedna je od najpotrebnijih stvari za pokretanje automobila na nižim temperaturama. Ako primijetite znakove korozije na polovima akumulatora treba ga zamijeniti. Prije toga konzultirajte se s vašim mehaničarom, koji će provjeriti kapacitet i stanje akumulatora. Uz “struju”, valja provjeriti i funkcioniraju li ispravno sistemi grijanja i odmrzavanja stakala, jer u slučaju zamagljenja ili zaleđenja stakala povećava se rizik od saobraćajne nesreće.

Promijenite ulje i zračni filter te dodajte antifriz

Ako ste se cijelu prošlu zimu, proljeće i ljeto vozili s istim uljem u motoru, onda ga prije nove zime svakako promijenite. Također, provjerite propusnost filtera zraka, jednostavnim trikom. Približite filter 60-vatnoj sijalici ii ako kroza zračni filter ne vidite svjetlo, onda je vrijeme da ga se zamijeni. Provjerite razinu rashladne tekućine (antifriza) te dodajte adekvatnu količinu novoga koncentrata. To će omogućiti vašemu limenom ljubimcu sigurno preživljavanje kroza zimu. Također, provjerite sva gumena crijeva, možda imaju oštećenja ili pukotine.

Temeljito operite i očistite automobil

Iako zvuči nepotrebno i suludo, čišćenjem vašeg automobila osjećat ćete se zadovoljnije, a i na kristalno čistome autu lakše ćete uočiti bilokakve moguće probleme. Potrudite se temeljito očistiti automobil izvana i iznutra, kako bi se nakupljene naslage prljavštine uklonile. Ako vam to finansije dopuštaju, odvezite automobil na tretman vanjskoga poliranja i unutarnjeg hemijskog čišćenja.
(IZVOR: Faktor)

Čitajte još

Golf ispod čije haube se krije 850 “konja” (VIDEO) // Zaboravite Audi RS3 Sportback, Mercedes-AMG A45 pa čak i BMW M2, svi oni protiv ovog tuniranog Volkswagen Golfa R šeste generacije nemaju...
Bizarna bolest koja pogađa samo muškarce // Post-orgazmički sindrom bolesti (POIS) je uglavnom muška problematika koja je istovremeno nevjerovatno rijetka. Odmah ili ubrzo nakon ...
Vjetar nosi sve u Banjaluci, a oni igraju šah // BANJALUKA – Jak olujni vjetar jutros je zadao prave probleme građanima Banjaluke, ali ima i onih kojima, čini se, ovo nevrijeme ne smeta....

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA