Logo-Glas

Sukob prevoznika i vlasti u Gradišci i Brodu zbog komunalne naknade

11. Juna 2018.

20180610153059_482928GRADIŠKA, BROD
– Vozači kamiona koji koriste granične prelaze Gradiška i Brod nezadovoljni su jer plaćaju komunalnu taksu za održavanje stajališta, koja iznosi 10 maraka po vozilu. Na osnovu toga, godišnje se u budžete ovih lokalnih zajednica slije oko milion i po KM.

I dok vozači tvrde kako je u pitanju klasična otimačina novca jer kamioni upravo u nedostatku stajališta ostaju na cesti ili pored magistralnog puta, iz ovih lokalnih zajednica kažu kako se taj novac koristi za čišćenje i saniranje oštećenja koje oni naprave na lokalnim ulicama.

Prema podacima koje smo dobili, Gradiška je po ovom osnovu u prošloj godini inkasirala 1.150.645 maraka, a opština Brod oko 430.000 KM.

– Komunalne takse koje su uveli su klasična pljačka vozača, jer ni u jednoj zemlji u okruženju takva praksa ne postoji, pa se pitamo zašto to plaćamo, kada izdvajamo novac za putarine kroz enormno visoke registracije kamiona – kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, a ujedno i prevoznik.

Smatra kako je priča o održavanju obična farsa jer svi vozači dobro znaju gdje treba da odlažu smeće i izvrše fiziološke potrebe, tako da ne zna od čega se put prlja pa tako ni zbog čega se čisti.

20180610133116092613Pojašnjava da u slučaju da neki od vozača ne plati taksu, može da očekuje ogromnu kaznu na kućnu adresu, a na carinskom terminalu neće moći da ocarini robu.

Kamioni Mesne industrije “Bajra” iz Travnika mjesečno prelaze i po pedeset puta, što je svakako znatan novac na mjesečnom nivou, a koji se, prema njihovim riječima, daje bespotrebno i bez prave svrhe.

– Mi smo čak i na sud išli povodom ovoga, ali smo stalno gubili. Ne znamo kome i zašto idu pare, ali nama komunalni redari ovo naplaćuju bez opraštanja – poručuju iz “Bajre”.
Iz firme “Bobana transporti”, čiji kamioni takođe svakodnevno prelaze granicu, ovaj namet su kratko okarakterisali kao porez na budale.

Sa druge strane, u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove opštine Gradiška ističu kako je ova komunalna usluga donesena u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, koji je propisao da jedinica lokalne samouprave može, pored zakonom navedenih, i druge djelatnosti odrediti kao komunalne djelatnosti od posebnog javnog interesa.

– Prikupljena sredstva se svakodnevno polažu na račun javnih prihoda opštine Gradiška. Ona se troše u svrhu održavanja, čišćenja, pranja i dezinfekcije stajališta i namjenskih saobraćajnica za motorna vozila koja prelaze državnu granicu u Gradišci – kažu u ovom odjeljenju.

20180610133153181031Gotovo identičan odgovor dobili smo u opštini Brod, gdje su nam kao dokaz poslali nekoliko fotografija na kojima se vide oštećenja saobraćajnica, a koja su, kako tvrde, napravili kamioni.

Borba prevoznika po ovom pitanju traje godinama unazad, a 2011. su preko Ustavnog suda RS pokušali da ospore odluku o komunalnoj taksi koju je usvojila opština Gradiška, a što je sud odbio.

Žalili su se kako stajalište ne postoji pa tako ni osnova za njegovu naplatu, dok su iz opštine u svoju odbranu kazali kako kamioni stvaraju gužvu i buku u sabraćaju, ugrožavaju bezbjednost djece, zbog tereta oštećuju saobraćajnice, te prljaju ulice jer im curi ulje, za čije pranje je potrebna znatna suma novca.

Sud je u svom obrazloženju naveo kako je lokalna zajednica bila ovlaštena da donese odluku kojom će kao komunalnu djelatnost od posebnog društvenog interesa za ovu opštinu odrediti održavanje stajališta.

20180610133230619078
(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA