Logo-Glas

Sutra deseti Vaskršnji sabor: KUD Cerovica – decenija rada na čuvanju tradicije i običaja

8. Aprila 2018.

IMG-eaa210eda8461d9e70e1ef54ecddc66d-V

STANARI – Kulturno-umjetničko društvo “Cerovica” osnovano je na Vidovdan 2009. godine, a razvilo se iz folklorne sekcije u ovoj, najvećoj mjesnoj zajednici u Stanarima.

IMG-a3bca9fa9b42abaab19a4e574ad04d85-VCerovičani tako već skoro jednu deceniju kroz rad KUD-a njeguju i čuivaju tradiciju i običaje stanarskog kraja i srpskog naroda. Okosnicu društva koje broji oko 50 aktivnih članova čini folklorna sekcija sa mlađom i starijom grupom, a u okviru KUD-a djeluje i radi i ženska pjevačka grupa “Krin”.

IMG-085f380ca741d88475cb16b1d1d93de5-V– Učestvovali smo na brojnim smotrama i festivalima folklora, takmičarskog i humanitarnog karaktera. Osvajači smo nagrada na Republičkom takmičenju folklora i na Saboru folklornih ansambala “Mali zlatni opanak” u Valjevu – kaže za naš portal Milanka Keser, predsjednica Kulturno-umjetničkog društva “Cerovica”

IMG-0a489ccaef11b0bcd778c09a29e0d810-VDruštvo je takođe dobitnik priznanja povodom Dana opštine, za rad i doprinos u oblasti kulture na području opštine Stanari.

VASKRŠNJI SABOR

Станари - туцијада - побједник ВељкKUD “Cerovica” tradicionalno organizuje Vaskršnji sabor, a ove godine biće održano jubilarno deseto izdanje, koje je zakazano za sutra, Vaskršnji ponedjeljak.

Sabor će započeti u 9,30 časova Svetom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Cerovici, a biće nastavljen programom koji uključuje izbor najjačeg jajeta, zlatnau krofnu, bacanje kamena s ramena, nadvlačenje konopca i humanitarnu tombolu.

U okviru smotre folklora predstaviće se SPKD “Prosvjeta” Prnjavor, KUD “Brio Rudar” Maslovare, KUD “Sveti Sava” Banja Luka, KUD “Ozren” Karanovac, SKUD “Vojvoda Mando” Ravno Polje-Ugljevik, SKUD “Dragulj” Dragaljevac Srednji-Bijeljina, KUD “Liješće” Liješće-Brod, KUD “Cerovica” Cerovica, SKPD “Lazarica” Stanari i “Stanarski harmonikaši”.

Sabora organizuju Srpska pravoslavna crkvena opština Cerovica i Kulturno-umjetničko društvo “Cerovica”, u saradnji sa Centrom za kulturu, a pod pokroviteljstvom opštine Stanari.
(GlasRegije)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA