Logo-Glas

Sutra marš “Stazama egzodusa 2014”

9. Septembra 2014.
Fotografija marša 2012. godine

Fotografija marša 2012. godine

DOBOJ – Marš “Stazama egzodusa 2014” biće održan sutra povodom 19 godina od progona 1.920 srpskih porodica sa područja Vozuće i iz doline rijeke Krivaje, potvrđeno je Srni iz Udruženja Zavidovićana sa područja Doboja.

Predsjednik Udruženja Zoran Blagojević rekao je Srni da je staza kojom će se kretati učesnici marša duga 22 kilometra, počinje u selu Tumare na Ozrenu, a završava u naselju Stog kod Vozuće, u opštini Zavidovići.

On je pojasnio da je riječ o “kamionskom putu” koji ide pravcem Brijesnica – Malčići – Kvrga – Prokop – Borovci – Lozna, kojim su Srbi iz Vozuće i doline Krivaje bježali od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja, koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Blagojević je naveo da je učešće na maršu potvrdilo 550 učesnika za koje je obezbijeđen prevoz iz Prnjavora, Vukosavlja, Modriče i Kotorskog.

– Za učesnike marša obezbijeđeni su autobusi čiji je polazak planiran od 6.00 časova sa dobojske autobuske stanice, odakle se organizovano ide prema Tumarama u federalnoj opštini Lukavac. Tu bi trebalo da stignu oko 8.00 časova – izjavio je Blagojević.

Dolazak i okupljanje učesnika u Stogu planiran je do 15.00 časova. U crkvi Svetog Georgija biće služena Sveta liturgija i parastos za poginule na vozućkom frontu.

Nakon toga predviđeno je da budu prislužene svijeće i položeni vijenci na spomen-obilježjima poginulim i nestalim pripadnicima jedinica Vojske Repubike Srpske iz Vozuće i sa drugih prostora koje su učestvovale u odbrani srpskog naroda na ovom području.

Masovno stradanje Vozućana tokom prošlog rata dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine. Blagojević je podsjetio da je tada iz 30 naselja protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Tokom četiri godine odbrane Vozuće i ostalih naselja u dolini rijeke Krivaje, sa tog prostora poginulo je više od 300 boraca i civila, među kojima su bili djeca, žene i stariji.

Blagojević je napomenuo da je na tom prostoru život izgubilo i 400 vojnika iz jedinica Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

On je istakao da je Marš “Stazama egzodusa” uvršten u kalendar obilježavanja značajnih datuma u Republici Srpskoj.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA