Logo-Glas

Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Brodu

13. Maja 2018.

Sud BiH i Tužilaštvo BiHSARAJEVO – U Sudu BiH sutra će biti nastavljeno suđenje Alminku Islamoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine.

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, od marta do oktobra 1992. godine, učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudni rad, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 16. aprila, svjedok Tužilaštva BiH Hazva Nukić rekla je da je optuženog Islamovića, kojeg je prepoznala u sudnici, znala po nadimku Staljo i da je tokom njenog zarobljeništva u podrumu stadiona “Polet”, od drugih zatvorenica čula da je opasan, te da je “bio još gori kada mu je poginuo brat”.

“Ulazio je kod nas u podrum i prijetio da će nas ubiti. Mene je pitao gdje su mi sinovi, a kada sam odgovorila da nisam udata i da nemam djece, udario mi je dva jaka šamara. Nakon toga, nisam ga više vidjela”, dodala je Nukićeva.

Početak suđenja zakazan je u 13.00 časova.
(IZVOR: SRNA)

Čitajte još

Sud BiH ga tereti za ratni zločin u Doboju: Sutra izricanje presude Đo... // SARAJEVO - U Sudu BiH za sutra je planirano izricanje presude Đorđu Simiću za ratni zločin počinjen protiv nesprskog stanovništva na po...
Ukinut pritvor Alminku Islamoviću optuženom za ubijanje sprskih civila... // SARAJEVO - Sud BiH ukinuo je pritvor i odredio mjere zabrane uz prihvatanje ponuđene garancije od 100.000 KM Alminku Islamoviću, optuže...
Počelo suđenje za zločine nad Srbima u Brodu // SARAJEVO - U Sudu BiH počelo je suđenje Alminku Islamoviću za ratni zločin počinjen nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA