Logo-Glas

Sva svoja umjetnička djela poklanja voljenom Doboju

29. Januara 2018.

handanovićDOBOJ
– U godini kada obilježava šest decenija uspješnog umjetničkog rada i 80. rođendan, Dobojlija Drago Handanović, bh. vajar, donio je odluku da više od stotinu svojih vrijednih umjetničkih djela, skulptura nastalih u glini, bez ikakvog uslovljavanja pokloni svome voljenom gradu.

Pismo o svojoj plemenitoj namjeri poslao je gradonačelniku Obrenu Petroviću, uz molbu da se uz postojeći Regionalni muzej nadogradi dio gdje će biti smještena stalna postavka umjetničkih djela Drage Handanovića.

Ovaj čin poznatog vajara, čija djela krase dobojske parkove, ulaze u škole i kulturne ustanove, naišao je na odobravanje, a pohvale umjentiku stižu sa svih strana.

Handanović je rođen u Ostrošcu kod Konjica. Nakon što je završio Pedagošku akademiju – smjer vajarstvo, neko vrijeme radio je u Sarajevu, a najviše u dobojskoj Gimnaziji.
– Ovaj grad dao mi je podršku, stvorio mi je uslove za umjetničko stvaralaštvo i ovo je najprikladniji način da mu se odužim. Ima li za umjetnika išta ljepše od toga da njegova djela, dok je još živ, nađu zasluženo mjesto, da ih ljudi mogu pogledati – govori Handanović.

Škola vajarstva

Handanović, član Akademije likovnih umjetnosti BiH, godinama svoje bogato znanje i iskustvo prenosi na mlade. Pri dobojskom muzeju osnovao je školu vajarstva, a najbolji izdanak te škole je 18-godišnja slijepa djevojka Nataša Arsenović, koja stvara čuda od gline. Dobitnik je brojnih priznanja za svoj rad.
(IZVOR: Avaz)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA