Logo-Glas

Svaki četvrti testirani otac “rogonja”!

1. Marta 2015.

otac dijete bebaU Srpskoj i BiH stotine sumnjičavih očeva godišnje podnese zahtjev za utvrđivanje očinstva nad djecom koju su, ponekad i godinama, smatrali svojim pravim biološkim naslednicima!

Svaki četvri testirani muškarac nije biološki otac djeteta za koje se utvrđuje očinstvo, a sve češće se dešava da majke ili potencijalni očevi, u zavisnosti od toga ko je “optuženi”, odbijaju da pristupe analizi! U sudskim postupcima češći podnosioci zahtjeva su majke koje žele da dokazivanjem očinstva ostvare prava koja im zakonom pripadaju, dok su potencijalni očevi češći podnosioci privatnih zahtjeva. U svakom slučaju, mnogo su češće privatne analize, jer, prosječno, na jednu koja se obavlja po zahtjevu suda, dolaze tri po zahtjevu sumnjičavih očeva! Nerijetko se dešava i da bake i djedovi posegnu za DNK analizom, zbog sumnje da su snahe “švrljale”, odnosno da su tokom zakonitog braka namagarčile njihove sinove! Kako saznajemo, djeca za koje se utvrđuje ili osporava očinstvo uglavnom su predškolskog uzrasta, ali raspon se kreće od tek rođenih beba do “djece” od pedesetak godina!

ANONIMNOST

Nije rijedak slučaj da se odmah po izlasku iz porodilišta u Zavodu sa sudsku medicinu RS pojave otac, majka i dijete, jer otac, pre upisa deteta u matičnu knjigu rođenih, želi da proveri da li je on stvarno otac! U ovom zavodu izjavili su za naš list da prosečno godišnje prime oko 70 zahteva za DNK analizu u svrhu utvrđivanja ili osporavanja očinstva.

– Broj zahtjeva na godišnjem nivou jeste u stalnom blagom porastu. Prema našim rezultatima, svaki četvri testirani muškarac nije biološki otac djeteta za koje se utvrđuje očinstvo, i tu smo u skladu s evropskim standardima. Naglašavam, radi se o rezultatima u vezi sa osobama koje su testirane u ovom zavodu i koje su imale razlog da to urade, a ne o nekim opštim kretanjima u našoj populaciji. Cijena DNK analize u pomenutu svrhu po jednoj osobi iznosi 250 maraka. To znači da kompletna analiza, koja podrazumijeva utvrđivanje DNK profila majke, djeteta i pretpostavljenog biološkog oca ispitivanog djeteta, košta 750 maraka – kaže šef DNK laboratorije u ovom zavodu, dr Zoran Obradović. Prema njegovim riječima, u ovoj laboratoriji imali su nekoliko slučajeva gdje su se kao davaoci bioloških uzoraka pojavljivali bake i djedovi, pošto je pretpostavljeni otac djeteta mrtav.

– Ovdje se očinstvo dokazuje indirektno, odnosno u nalazu se navede procentualna vjerovatnoća da su davaoci komparativnih uzoraka biološki srodnici, odnosno baka i djed ispitivanog djeteta. DNK analiza u ove svrhe može se obavljati i postmortalno, odnosno kada je pretpostavljeni biološki otac djeteta ili starije osobe mrtav. Nedavno smo imali slučaj da se dijete, za koje se treba utvrditi biološki otac, rodilo nakon očeve pogibije. Ovdje je bilo relativno lako doći do biološkog materijala pretpostavljenog biološkog oca, jer je u depozitu nadležnog suda, pošto je bila riječ o ubistvu, sačuvan nesporni uzorak krvi uzet u toku obdukcije njegovog tijela. Nisu rijetki slučajevi kada je neophodno uraditi dijelimičnu ekshumaciju sahranjenih posmrtnih ostataka u svrhu uzimanja biološkog materijala za obavljanje DNK analize, a to je zub ili dio kosti. U ovakvim slučajevima, DNK analiza takođe se radi ili po zahtjevu nadležnog suda ili po privatnom zahtjevu, nakon što se dobije saglasnost sanitarnih službi nadležne opštine – kaže dr Obradović. On dodaje da se dešavalo da zvanični otac bude otac svojoj djeci nekoliko godina, a da zapravo nije biološki otac djece.

– Imali smo i slučajeve da je testirani muškarac otac jedno od dvoje djece. Međutim, dešavalo se i da je muškarac koji je na osnovu DNK analize znao da nije biološki otac djeteta, ipak ga upisivao u matičnu knjigu rođenih, kako bi ono imalo sva zakonima propisana prava – naglašava dr Obradović. Prema njegovim riječima, pitanja oko anonimnosti DNK analize česta su tema telefonskih razgovora koje zaposleni u zavodu obavljaju sa strankama.

– Mogući razlozi su želja da se riješe neke sopstvene sumnje, a da o tome ne postoji trag, ili jednostavno naš mentalitet. Međutim, prema Zakonu o DNK, nijedan DNK profil generisan u ove svrhe ne smije se arhivirati u bazu DNK profila – poručuje dr Obradović.

U Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu kažu za naš list da se u njihovoj laboratoriji za forenzičku genetiku takođe obavi više od 70 DNK analiza, čiji je broj u blagom porastu.

SUMNJE I ODBIJANJE

– Često se dešava da zahtjeve za utvrđivanje očinstva podnose i bake ili djedovi, a nerijetko i odrasle osobe koje žele da provjere da li su određene osobe njihovi biološki roditelji. Uzrast djece za koju se utvrđuje očinstvo kreće se od novorođenačke do zrele dobi, a prosječno je svako peto testirano očinstvo negativno – ističe direktor ovog instituta, dr Kasim Bajrović. Prema njegovim riječima, ako zahtjev za testiranje srodstva tipa roditelj-dijete podnose babe ili djedovi ili neki drugi srodnici, u analizu se uvijek moraju uključiti i dijete i potencijalni biološki otac.

– Tačnije, potrebni su njihovi uzorci. S druge strane, srodnici mogu zatražiti analizu testiranja srodstva tipa djed/baka-unuk, stric/tetka-nećak i slično, i u tim slučajevima moguće je da potencijalni otac ne bude uključen. Treba naglasiti da ovaj tip analize često ne daje visoke procentualne vrijednosti kao što je slučaj kod utvrđivanja očinstva, pa je i interpretacija rezultata ponekad otežana – objašnjava dr Bajrović. On dodaje da se nerijetko dešava da osobe ne pristaju na utvrđivanje očinstva, te da su češći slučajevi u kojima potencijalni očevi odbijaju da pristupe analizi.

– Međutim, ima i slučajeva kada majke odbijaju saradnju i ne dozvoljavaju da se sprovede zatražena analiza. U našoj laboratoriji su rijetki zahtjevi za utvrđivanje roditeljstva u kojima djeca sumnjaju da su usvojena, dok dosad nismo imali nijedan slučaj testiranja roditeljstva gdje se sumnja da su djeca zamijenjena u porodilištu. Međutim, u našoj praksi bilo je i slučajeva kada je DNK analizom potvrđeno da osoba nije otac više djece – kaže dr Bajrović.

On objašnjava da je testiranje očinstva kapitalna odluka koja se donosi u odnosima u kojima više nema međusobnog povjerenja.

– Sama ta činjenica čini ovaj postupak vrlo stresnim i neugodnim u smislu konfliktnih situacija do kojih manje-više, u različitim formama, dolazi tokom cijelog postupka. U stvari, rijetki su slučajevi u kojima osobe međusobno sarađuju i kroz cijelu proceduru prolaze mirno i dostojanstveno – zaključuje dr Bajrović.

(IZVOR: PressRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA