Logo-Glas

Svečana akademija povodom Dana vojske i derventskih brigada

9. Maja 2015.

Srn2015-5-9_91028_0DERVENTA – U Centru za kulturu u Derventi održana je svečana akademija povodom 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i 13. maja – Dana 27. motorizovane brigade i Dana Osinjske lake pješadijske brigade.

Ratni komandant Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske Vladimir Gavrić rekao je da je za stvaranje Republike Srpske najzaslužnija Vojska, odnosno oni koji su ugradili život i dijelove tijela u stvaranje slobode.

– To je istorijsko djelo, ali nakon rata, zaslužni za slobodu srpskog naroda, nisu u adekvatnom položaju, nije im poklonjena visoka pažnja – napomenuo je Gavrić, dodajući da je u sastavu Istočno-bosanskog korpusa jedno vrijeme bila i 27. Motorizovana brigada.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu opštine Derventa Milovan Kričković naglasio je značaj onih koji su poginuli tokom stvaranja Republike Srpske.

– Svi zajedno trebamo čuvati Republiku Srpsku, njegovati slavne uspjehe naših brigada i jedinica. Plaćena je velika cijena da danas živimo u slobodi – poručio je Kričković.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Derventa Čedo Vujičić rekao je da su na akademiji evocirane uspomene na ratno vrijeme, ratne puteve, ali i život i obnova porušenog zavičaja nakon rata.

U opštinskoj Boračkoj organizaciji istakli su da je cilj obilježavanja ovih veoma značajnih praznika prvenstveno želja da se očuvaju uspomene na svijetle tradicije ovih jedinica, kao i cijele Vojske Republike Srpske.

U programu sinoćnje svečane akademije učestvovao je glumac Željko Kasap, te članovi Kulturno-umjetničkog društva mladih “Bosiljak” Derventa.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA