Logo-Glas

Svi koji upale klimu čim uđu u auto prave veliku grešku i ozbiljno ugrožavaju svoje zdravlje

9. Jula 2017.

auto klimaKlima uređaj u automobilu može da bude spas kada nastupe visoke temperature i ljetne vrućine, ali pod uslovom da se pravilno koristi.

Većina vozača uključi klima uređaj čim uđe u automobil, bez razmišljanja na štetne posljedice. Na taj način rizikuju ne samo svoje, već i zdravlje svojih najbližih.

Za jedan dan u automobilu može da se nakupi 400-800 mg benzola, toksina koji izaziva rak. Da stvar bude još gora, na temperaturi višoj od 16 stepeni Celzijusa, nivo benzola dostiže 2.000-4.000 mg, što je 40 puta više od dozvoljenog.

Kada sjedite u automobilu sa zatvorenim prozorima, udišete benzol, koji utiče na bubrege, jetru i koštano tkivo. Sem toga, on se iz organizma vrlo sporo i loše eliminiše.

U priručniku za korištenje automobila navodi se da prije uključivanja klima uređaja otvorite prozore na nekoliko minuta, ali ne i zbog čega bi trebalo to da uradite.

Medicinsko obrazloženje

Prije nego što počne da hladi vazduh, klima uređaj izbacuje sav zagrijan vazduh napolje, a sa njim i benzol. Najbolje bi bilo da kada sjednete u auto nekoliko minuta otvorite prozor, pa tek onda uključite klimu. Ne zatvarajte prozore još nekoliko minuta, dok radi auto.

Razmislite sljedeći put kada budete ulazili u automobil, jer posljedice trovanja mogu da budu tragične.
(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Na tri tiketa dobio 81.068 KM (FOTO) // BANJALUKA - Da li je u pitanju nevjerovatno znanje, sreća ili mješavina i jednog i drugog nije toliko ni bitno jer ono što je važno je da...
Britanski prorok predviđa: Iduća godina puna prirodnih katastrofa // LONDON - Čovjek koji je predvidio ono što niko nije očekivao - pobjedu Donalda Trampa na američkim predsjedničkim izborima kao i to da će...
Bjelogrlić zbog Ante Pavelića ne dozvoljava prikazivanje serije u Hrva... // Režiser serije “Senke nad Balkanom” Dragan Bjelogrlić i dalje ne dozvoljava da se ova serija prikazuje u Hrvatskoj, a razlog je, navodno,...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA