Logo-Glas

TESLIĆ: Preventivnim djelovanjem povećati bezbjednost u saobraćaju

31. Maja 2019.

TESLIĆ – Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, koji je danas u Tesliću prisustvovao finalnom republičkom takmičenju “Djeca u saobraćaju 2019”, rekao je da je cilj ovakvih manifestacija povećanje bezbjednosti u saobraćaju i obrazovanje djece kao najugroženije kategorije učesnika.

Trninić je rekao novinarima da statističkim pokazateljima o smanjenju broja djece stradale u saobraćajnim nezgodama znatno doprinosi organizovanje ovakvih manifestacija.

On je istakao i zasluge Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske, Agencije za bezbjednost saobraćaja i drugih nadležnih institucija i ustanova.

Trninić je podsjetio da je na ovom republičkom takmičenju do sada učestvovalo oko 50 hiljada osnovaca iz cijele Srpske.

Ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović ukazala je na značaj preventivnog djelovanja i potrebu da najmlađi učesnici u saobraćaju poznaju i poštuju saobraćajna pravila.

Davidovićeva je najavila da resorno ministarstvo, zajedno sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja, planira da realizuje projekat koji treba da doprinese bezbjednosti svih mladih učesnika u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da se smanjuje broj stradale djece-pješaka u saobraćaju, ali da je veći broj stradalih u vozilu s obzirom na nedovoljno korištenje auto-sjedalice.

Generalni sekretar AMS Srpske Ranko Babić rekao je da je ovo takmičenje veoma zahtjevno i sprovodi se prema standardima Međunarodne automobilske federacije (FIA), za koju je naveo da je politička organizacija koja ne dozvoljava pobjednicima republičkog takmičenja da se nadmeću sa vršnjacima u Evropi.

“Tu mogućnost nemaju ni djeca iz kantona sa hrvatskom većinom, već jedino djeca iz jedne od tri asocijacija, a to je BIHAMK”, naveo je Babić.

On je dodao da će tri najbolje ekipe sa ovog republičkog takmičenja odmjeriti znanje i vještine sa najboljim ekipama federalnog takmičenja u okviru takmičenja na nivou BiH, koje će biti održano u Mostaru.

U Tesliću je danas održano finalno takmičenje za učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj “Djeca u saobraćaju 2019”, a učestvovovalo je 38 ekipa sa 152 takmičara koji su bili najbolji na kvalifikacionim ispitima.

Takmičenje je održano u dvije discipline – poznavanje pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju i vožnja na poligonu spretnosti, a učestvovale su ekipe sastavljene od četiri učenika, po dva dječaka i dvije djevojčice koji su rođeni 2007, 2008. ili 2009. godine.

Prvo mjesto u ekipnom takmičenju zauzela je ekipa učenika Osnovne škole (OŠ) “Sveti Sava” iz Broda, drugo mjesto pripalo je učenicima škole “Novak Pivašević” iz Stare Dubrave, a treće ekipi škole “Jovan Dučić” iz Zalužana.

Uručene su nagrade i u pojedinačnim takmičenjima za dječake i djevojčice.

Za najbolji literarni rad o temi “Pravilna i bezbjedna vožnja u saobraćaju” nagrada je uručena Aleksandri Petreš iz OŠ “Holandija” Slatina, a za najbolji likovni rad Teodori Vukojević iz OŠ “Petar Kočić” Prijedor.

Konkurse za likovne i literarne radove raspisali su Republički pedagoški zavod, Agencija za bezbjednost saobraćaja i AMS Srpske.

Takmičenje “Djeca u saobraćaju” 19 godina organizuju AMS Srpske i 49 auto-moto društava, a uvršteno je u Kalendar takmičenja Republičkog pedagoškog zavoda za 2017/2018. godinu.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA