Logo-Glas

TESLIĆ: Radovi na rekonstrukciji Osnovne škole ”Petar Kočić” u Ugodnoviću

1. Oktobra 2019.

TESLIĆ – Načelnik Teslića Milan Miličević danas je obišao radove na rekonstrukciji i utopljavanju centralnog objekta Osnovne škole ”Petar Kočić” u Ugodnoviću.

Rekonstrukcija uz unapređenje energetske efikasnosti centralnog objekta OŠ ”Petar Kočić” u Ugodnoviću jedna je u nizu investicija koju Opštinska uprava Teslić realizuje na tom planu. Ovaj projekat u vrijednosti od 84.000 KM realizuje se kroz partnerski odnos sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija, odnosno UNDP koji finansira jednu trećinu ukupne vrijednosti. Iako je još 2016. godine nadležno ministarstvo Vlade RS dalo garancije da će uređenje ove škole preuzeti na sebe, to se nije desilo.

„Radovi na školi u Krivaji su uveliko počeli. To je jedan projekat koji je opština radila zajedno sa UNDP kao i veliki broj sličnih projekata koji smo do sada imali pod nazivom Zeleni ekonomski razvoj, a u omjeru dvije trećine od strane Opštinske uprave i jedne trećine UNDP, a ukupan iznos je 84.000 KM. Ova škola je sigurno u najlošijem stanju na području opštine Teslić koju smo dugo željeli vidjeti renoviranu. Ovdje će se raditi kompletno utopljavanje, termoizolaciona fasada, stolarija, krov. Međutim, pošto je ovo objekat koji zahtijeva još mnogo drugih radova mi smo se ipak odlučili da mimo ovih sredstava završimo i dogradnju kotlovnice i moktog čvora. Nažalost treba napomenuti da u 21. vijeku đaci i nastavno osoblje nemaju mokri čvor unutar samog objekta. Pomenuću da smo sa UNDP na isti način i u istom projektu radili Dječiji vrtić „Palčić“, osnovnu školu u Blatnici, Osnovnu školu „Vuk Karadžić“ i srednjoškolski centar. Već sada mogu nagovjestiti da projekti opštine i UNDP se nastavljaju i očekujemo još nekoliko školskih i drugih javih objekata koji će na isti način biti završeni. Od Ministarstva prosvjete do sada nismo imali nikakav vid saradnje na ovim projektima. Mi smo 2016. godine potpisali sporazum sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS da se ova škola kompletno renovira. Naša obaveza je bila da obezbjedimo projektnu dokumentaciju i svu infrastrukturnu podršku, a ostalo je bilo na ministarstvu. Prošle su tri godine, a nije ni jedna marka došla iz ministarstva prema ovoj školi bez obzira na potpisan sporazum. Ja pozivam Ministarstvo da se uključi u ovaj projekat zbog ove djece jer ovo što je sada urađeno nije kraj potreba za ovu školu jer postoji potreba i za unutrašnje uređenje kompletnog objekta, kao i kupovina novog namještaja“ – rekao je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Škola u Ugodnoviću izgrađena je šezdesetih godina prošlog vijeka i u sam objekat do sada nije bilo nikakvih investicionih ulaganja. Projekat uređenja objekta u ovoj fazi podrazimijeva izgradnju termoizolacione fasade, zamjenu stolarije i krova, ali s obzirom da je u izuzetno lošem stanju i iznutra opština je preuzela na sebe i dio obaveza kojim se dograđuje prostor za kotlovnicu i mokri čvor.

Direktor škole Mitar Peranović danas nije bio prisutan iako je pozvan i obaviješten o obilasku radova od strane načelnika Miličevića.

Roditelji i mještani su više nego zadovoljni jer će im djeca, njih stotinjak, koliko ih pohađa nastavu, imati daleko povoljnije uslove za boravak, posebno zimi, ali isto tako i zaposleni radnici.

„Ulaganje u ovu školu je veoma značajno za đake ali i za nastavnike. Škola je pravljena 60-tih godina i do sada se nije renovirala i pored obećanja Ministarstva. Načelnik Milan Miličević je prepoznao problem ove škole i mi smo mu zahvalni na tome što je odlučio da se ipak ulaže u ovu školu“ – rekao je Milenko Kuzmanović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Ugodnović.

Projekat uređenja škole u Ugodnoviću realizuje se pod nazivom ”Zeleni ekonomski razvoj” i to, kako je već rečeno, kroz partnerski odnos sa Razvojnim programom Ujedinjnih nacija. Na isti način su u proteklom periodu bile obuhvaćene škole ”Vuk Karadžić” u Tesliću, ”Dositej Obradović” u Blatnici, Srednjoškolski centar i opštinski vrtić ”Palčić”, a kako je najavljeno, u sljedećoj godini je za očekivati da će još neki od školskih i drugih javnih objekata biti obuhvaćeni projektom.

(IZVOR: Opština Teslić)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA