Logo-Glas

TESLIĆ: Sve manje sezonskih radnika

3. Septembra 2019.

U teslićkim voćnjacima – berači šljive su uglavnom žene. Kažu, zarada je dobra, a ni posao nije težak. Za one koji hoće da rade, poručuju – sezona nikad bolja. Ove godine veća je satnica, pa im ni visoke temperature ne padaju teško.

“Non stop radimo. Idemo na dnevnice, ko nas zovne, i žito i sijeno. Može li se zaraditi? Može”, kaže Zijada Jašarević.

“Ko može raditi može zaraditi, ko ne može raditi ne može ni zaraditi. Stari, mi ostarili, ali borimo se koliko možemo”, kaže Milka Kojić.

U voćnjaku su od jutra do večeri. Kažu, u hladovini rodnih grana, lakše se izdrži i popodnevna žega. Nađe se vremena za razgovor i šalu, pa dan brzo prođe.

“Ovo je prelijepo, šljive su lijepe, dobre, ekipa dobra, sve je uredu”, kaže Ifeta Đogić.

Da je do radne snage sve teže doći, kaže i Novo Puljić, poljoprivredni proizvođač šljive iz Gornje Radnje kod Teslića. Ove godine očekuje prinos od oko 30 tona šljive. Na jednom hektru, uspio je okupiti 10 berača.

“Morate prihvatiti onu cijenu koju vam oni kažu, jer drugog izbora nemate. Ili se nakloniti mašinskoj berbi. Mašinska berba na ovako malim parcelama nije baš jednostavna”, Novo Puljić, poljoprivredni proizvođač iz Gornje Radnje, Teslić.

Uz primjenu savjeta stručnih saradnika u voćarstvu u Savjetodavnoj službi ministarstva poljoprivrede, kvalitet šljive nije izostao. Nešto će na domaće, ali i na italijansko tržište. Kada se na kraju crta podvuče, posao je isplativ, i za berače, ali i poljoprivredne proizvođače.

(IZVOR: ATV)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA