Logo-Glas

TODOROVIĆ: Lokalna vlast nastavlja gradnju u plavom pojasu

15. Maja 2018.

Добој - СПDOBOJ
– Članovi Gradskog odbora Socijalističke partije /SP/ Doboj održali su danas protest upozorenja zbog nelegalne gradnje objekata u plavnom pojasu preko puta tržnog centra “Belamioniks” u ovom gradu, jer smatraju da je to djelimično uzrokovalo poplave prije četiri godine.

– Svima je poznato da je jedan od uzroka poplava i izgradnja objekata i nasipa u plavnom dijelu rijeke Bosne. Vlast koja nosi dio odgovornosti za poplave koje su zadesile Doboj i dio odgovornosti za izgradnju objekata i nasipa u plavnom pojasu, radi to i danas – rekao je novinarima predsjednik dobojskog odbora SP-a Srđan Todorović.

On je upozorio da političke stranke koje čine vlast u Doboju nastavljaju sa praksom dozvoljavanja nelegalne gradnje u plavnom pojasu rijeke Bosne, što je djelimično uzrokovalo poplave 2014. godine.

On je podsjetio da je saglasnost za nasipanje ovog dijela plavnog pojasa, odnosno objekta preko puta tržnog centra “Belamioniks”, dala Skupština grada, odnosno skupštinska većina koju čine stranke SDS, PDP, NDP, SDP, DNS i SDA, iako one to negiraju.

– Tačno je da saglasnost za dalju gradnju ovog objekta treba da daju neke republičke institucije, kao što je Javna ustanova “Vode Republike Srpske”. Imamo informacije da, navodno, /poslanik dobojskog DNS-a u Narodnoj skupštini Srpske/ Slavko Gligorić vrši pritisak na institucije koje treba da izdaju ove dozvole – rekao je Todorović.

On je pojasnio da je, prema podacima iz dostavljenih skupštinskih materijala, na spornoj lokaciji predviđeno nasipanje većeg dijela i izgradnja hotelskog kapaciteta privrednika iz Federacije BiH, a da se radovi nastavljaju iako je nadležna inspekcija zapečatila gradilište, dok je traka o zabrani gradnje uklonjena.

Odbornik SP-a u Skupštini grada Vedran Gligorić kaže da je sramotno što predstavnici lokalne vlasti nisu pozvali, niti obavijestili socijaliste da se priključe današnjem obilježavanju godišnjice stradanja 11 sugrađana tokom majskih poplava 2014. godine.
Predstavnici gradske uprave i pojedinih stranaka koje čine skupštinsku većinu danas su položili vijence kod spomen-ploče stradalim u majskim poplavama, koja se nalazi ispred objekta Skupštine grada, a na događaj nisu pozvani predstavnici medija koji se ne finansiraju iz budžeta grada.

Добој - СП

U vodenoj stihiji u Doboju 15. maja 2014. godine stradali su Slavko Đurić, Milenko Blagojević, Božica Petković, Milada Ranković, Rado Čupeljić, Ratomir Narić, Dragica Savković, Marko Čakarević, Željko Jeleč, Marija Jeleč i Bahrija Skula.

Iz Gradske uprave navode da je pričinjena materijalna šteta od 172.688.971 KM, od čega privredi 123.059.227 KM, građanima 45.845.714 KM, putnoj infrastrukturi 3.784.030 KM.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, najveći vodostaj rijeke Bosne izmjeren je 15. maja 2014. godine i iznosio je 7,21 metar. Redovna visina kote odbrane od poplava u Doboju iznosi tri metra, a vanredna 4,5 metra.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

DJEVOJKA

VIJESTI

MIX ZONA