Logo-Glas

U BiH tek dolaze vreli dani

13. Juna 2018.

djevojka vrućina vrijemeU Bosni i Hercegovini obaraju se rekordi, barem kada je u pitanju temperatura. Ljeto nas je dočekalo već u aprilu, a iza nas su nezapamćeno topli, kako april, tako i maj. Početak je juna, a temperature su iznad 30 stepeni, meteorolizi tvrde, ovo nije ništa, jer nas tek čekaju vreli dani.

– Da se klima mijenja, to definitivno možemo primjetiti. Znači, svake godine mi obaramo neke rekorde, ili u ekstremnim temperaturama, i u visokim i u niskim, količini padavina, suša je dosta česta… Prošle godine, sjećamo se, temperatura je tokom ljeta bila konstantno veoma visoka. Banjaluka je čak imala oboren rekord što se tiče maksimalne temperature. U avgustu prošle godine je bilo 42 stepena. Evo već ovih dana jako rano, mi već to osjećamo -kaže Milica Đorđević, meteorolog.

Samo dva mjeseca od poplava, a već se razmišlja o sušama. Toplotni talasi su krenuli, a kako se čini biće sve veći i veći. Veliki broj Banjalučana utočište od vrućine pronalazi pored Vrbasa, kažu, ovdje se barem lakše diše. Bilo je i onih koji su se kupali.

– Pa vruće je. Svako 15 minuta u vodu –
– Može ovako kada ste blizu vode, ali inače na asfaltu…-
– Ja većinom provodim vrijeme na Vrbasu. Kupanje, hlad,…-
– Imam ja godina, ali ne vjerujem da su bile baš ovako velike temperature. Ovo su posljedice, što se stalno priča, globalnih klimatskih promjena – rekli su neki od Banjalučana koji su spas potražili pored vode.

Vremenske promjene su više nego očigledne i nisu nikako bezopasne. Toplotnih talasa su svjesni i građani, ali ipak im se skreće pažnja da su ovako visoke temperature pogubne i za one sa dobrim zdravljem, a posebno za one sa zdravstvenim problemima.
(IZVOR: ATV)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA