Logo-Glas

U BiH tek dolaze vreli dani

13. Juna 2018.

djevojka vrućina vrijemeU Bosni i Hercegovini obaraju se rekordi, barem kada je u pitanju temperatura. Ljeto nas je dočekalo već u aprilu, a iza nas su nezapamćeno topli, kako april, tako i maj. Početak je juna, a temperature su iznad 30 stepeni, meteorolizi tvrde, ovo nije ništa, jer nas tek čekaju vreli dani.

– Da se klima mijenja, to definitivno možemo primjetiti. Znači, svake godine mi obaramo neke rekorde, ili u ekstremnim temperaturama, i u visokim i u niskim, količini padavina, suša je dosta česta… Prošle godine, sjećamo se, temperatura je tokom ljeta bila konstantno veoma visoka. Banjaluka je čak imala oboren rekord što se tiče maksimalne temperature. U avgustu prošle godine je bilo 42 stepena. Evo već ovih dana jako rano, mi već to osjećamo -kaže Milica Đorđević, meteorolog.

Samo dva mjeseca od poplava, a već se razmišlja o sušama. Toplotni talasi su krenuli, a kako se čini biće sve veći i veći. Veliki broj Banjalučana utočište od vrućine pronalazi pored Vrbasa, kažu, ovdje se barem lakše diše. Bilo je i onih koji su se kupali.

– Pa vruće je. Svako 15 minuta u vodu –
– Može ovako kada ste blizu vode, ali inače na asfaltu…-
– Ja većinom provodim vrijeme na Vrbasu. Kupanje, hlad,…-
– Imam ja godina, ali ne vjerujem da su bile baš ovako velike temperature. Ovo su posljedice, što se stalno priča, globalnih klimatskih promjena – rekli su neki od Banjalučana koji su spas potražili pored vode.

Vremenske promjene su više nego očigledne i nisu nikako bezopasne. Toplotnih talasa su svjesni i građani, ali ipak im se skreće pažnja da su ovako visoke temperature pogubne i za one sa dobrim zdravljem, a posebno za one sa zdravstvenim problemima.
(IZVOR: ATV)

Čitajte još

NAJTRAŽENIJE ZANATLIJE: Broj izdatih radnih dozvola za Sloveniju skoči... // Lane su građanima Bosne i Hercegovine izdate 9.923 dozvole za rad u Sloveniji, što je u poređenju sa 2013. godinom više za čak 15 puta. ...
Sunčano i toplije, temperatura do 34 // BANJALUKA - Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme. U Bosni više oblačnosti ujutro, zatim se očekuje smanjenje oblačnosti. Najniža jutar...
BLOKIRANE PARE OD AKCIZA: “Autoputevi Republike Srpske” vratili ratu k... // Poreski obveznici su direktno iz budžeta RS platili ratu kredita od 11,9 miliona evra jer je “Autoputevima Republike Srpske” blokiran nov...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nPROČITAJ HOROSKOP

PROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

sexy-soccer-underboob-361

VIJESTI

MIX ZONA