Logo-Glas

U Bosni i Hercegovini padaju cijene goriva

22. Novembra 2014.

gorivo nafta benzinCijene goriva na pojedinim pumpama u Bosni i Hercegovini od ovog vikenda niže su i do 30 feninga po litru nego prethodnih dana, a pad cijena goriva na svim pumpama u zemlji očekuje se tokom narednih dana, piše bh. novinska agencija Patria.

Pad cijena na bh. tržištu nafte uslijedio je nakon pada cijene barela na svjetskom tržištu, koja je za oko 30 %  niža nego početkom godine, i u novembru se kreće oko 75 dolara po barelu.

Iz “G – petrola”, koji upravlja Gazpromovim pumpama u BiH potvrdili su za Patriu da su cijene goriva na njihovim pumpama snižene.  U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao što je Bijeljina, cijena dizela je čak i ispod 2 KM, što je najniža cijena litra dizela zabilježena u BiH u poslednjih nekoliko godina.

Milenko Bošković, predsjednik Udruženja prometnika nafte i naftnih derivata takođe je potvrdio za NAP da su se u BiH stekli uslovi za smanjenje cijena nafte na benzinskim pumpama. Koliko će to smanjenje biti, kaže on, zavisi od samih naftnih kompanija koje slobodno formiraju cijene.  

Iz najveće bh. naftne kompanije “HIFA” rekli su za Patriu kako je dobro što su se stekli uslovi za snižavanje cijena goriva u BiH, jer to se neće odraziti samo na standard građana koji se koriste automobilima, već će pad cijene goriva direktno rasteretiti domaću privredu i poboljšati uslove poslovanja u zemlji.

Bosna i Hercegovina je i do sada imala najniže cijene goriva u odnosu na region, piše NAP.

(IZVOR: Patria)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA