Logo-Glas

U dobojskom privrednom kriminalu šteta premašila 5,5 miliona KM

26. Januara 2015.

DobojDOBOJ – U oblasti privrednog kriminala na području u nadležnosti Centra javne bezbjednosti Doboj u 2014. prijavljena materijalna šteta veća je od 5,5 miliona KM, a protivpravna imovinska korist premašila je dva miliona KM, rečeno je na konferenciji za novinare u ovom centru.

Protiv 56 lica nadležnim tužilaštvima podneseno je 49 izvještaja zbog 60 djela privrednog kriminaliteta.

Ukupna prijavljena materijalna šteta za 12 mjeseci iznosi 5.583.500 KM, a protivpravna imovinska korist 2.341.572 KM.

Na području koje pokriva dobojski CJB tokom prošle godine dogodilo se 25 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom, što je za 7,4 odsto manje nego 2013.

Poginulo je 27 lica, od kojih su 11 vozači, po tri suvozača i biciklista, po dva putnika i motociklista, jedno dijete, koje je bilo putnik u vozilu, te pet pješaka.

U prošloj godini evidentirano je 31 samoubistvo – 25 muškaraca i šest žena.

Načelnik Centra Goran Đurković rekao je da je u prošloj godini broj krivičnih djela smanjen za 8,6 odsto u odnosu na 2013.

Od januara do decembra evidentirano je 1.798 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, od kojih je 1.221 razriješen.

Đurković je istakao da je akcenat policije stavljan na preventivne i represivne radnje na zaštiti lične i imovinske bezbjednosti građana s ciljem daljeg smanjenja izvršenja krivičnih djela.

Načelnik Kriminalističke policije CJB Doboj Miroslav Milojević podsjetio je da je evidentirano pet ubistava i četiri pokušaja ubistva, koji su rasvijetljeni, te četiri silovanja i dva krivična djela trgovine ljudima radi vršenja prostitucije.

Milojević je naglasio da je od avgusta prošle godine realizovana policijska akcija “Bastion” radi sprečavanja proizvodnje i prometa droge i da je uhapšeno sedam lica.

On je podsjetio na akciju “Slavonac”, koja je sprovedena u okviru borbe protiv organizovanog kriminala i zloupotreba droge koja je rezultirala podnošenjem izvještaja Okružnom tužilaštvu Doboj protiv dva lica.

Milojević je napomenuo i da je u okviru realizovanih policijskih akcija na području Modriče na tri lokacije pronađena veća količina naoružanja, municije, te opojnih sredstava.

On je naveo i da je na području opštine Modriča jedno lice uhapšeno u okviru borbe protiv organizovanog kriminala, zloupotrebe droga, te neovlaštenog prometa oružja i vojne opreme.

Milojević je podsjetio na akciju “Štek” tokom koje je uhapšeno 12 lica, većinom povratnika u kriminal.

Inspektor u Sektoru policije Jovica Žigić naveo je da je u 2014. evidentirano 1.148 saobraćajnih nezgoda, odnosno 2,8 odsto manje nego u istom periodu 2013.

Od ukupno 944 prekršaja u oblasti javnog reda i mira, nadležnim sudovima podneseno je 379 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i 437 prekršajnih naloga protiv 1.072 lica.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA