Logo-Glas

U Doboju drastično povećan broj suicida nakon poplava

2. Novembra 2014.

policajci dobojDOBOJ – Broj samoubistava drastično je povećan u opštinama dobojske regije koje su mahom bile pogođene majskim i avgustovskim poplavama.

Zabrinjavajući su podaci da je od 22 samoubistva u prvih devet mjeseci ove godine 14 izvršeno nakon ove prirodne katastrofe.

– To možemo povezati sa posljedicama poplava. Poplave 15. maja su donijele gomilu iznenađenja, ljudsku i materijalnu štetu, gubitak poslova, strah za egzistenciju, socijalne probleme, tako da negdje kao posljedica može da stoji na kraju jedno ovakvo reagovanje, koje je potpuni ekstrem – ističe psihijatar Dejana Cocić-Hadžiibrahimović.

Crnoj statistici umalo se nedavno pridružio i stariji Dobojlija, koji je pokušao da se objesi o stablo u parku u centru grada, kojeg su u toj namjeri spriječila dvojica policajaca. Nakon što je bezuspješno pokušao da ga nagovori da odustane od svoje namjere, policajac Milkan Lazarević se popeo na drvo i otkrio da je sugrađanin stavio omču oko vrata.

– Bilo je najbitnije što smo uspjeli da dođemo do onog dijela užeta koji je bio oko vrata. Nakon toga je dosta lakše išlo, manje smo bili napeti – ispričao je Lazarević, koji je u svojoj karijeri više puta spasavao ljudske živote.

Istakao je da su bili sigurni da će ga spasiti.

– Meni to nije prvi slučaj spasavanja života, a poslije ovog slučaja sam osjećao neku radost, nešto više od toga, zbog njegove djece, roditelja – rekao je policajac Elvir Mezetović.

Stručnjaci upozoravaju da je mnogo veći broj pokušaja samoubistava od realizovanih suicida, te ističu da se granica sve više pomjera ka mlađoj životnoj dobi.

Cocić-Hadžiibrahimovićeva je naglasila da im se nakon poplava javljaju slučajevi pojačane zloupotrebe alkohola, psihoaktivinih supstanci, zloupotrebe sedativa, te zloupotrebe antiparkinsonika, posebno kod mlađih pacijenata.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA