Logo-Glas

U Doboju obilježen Dan boraca

14. Februara 2016.

Srn2016-2-14_1522545_1

DOBOJ – Prvi srpski ustanak i Dan boraca Republike Srpske simbol je slobodarskih težnji srpskog naroda, njegove državotvornosti i želje da organizuje društvo i državu, zasnovane na pravdi i pravu, istakli su danas predstavnici lokalnih boračkih organizacija grada Doboja.

Predstavnik Boračke organizacije grada Doboja Branko Kudželjić ističe da položaj boračke populacije u ovom gradu može biti unaprijeđen jedinstvenim djelovanjem svih lokalnih boračkih organizacija.

Kudželjić upozorava da određeni predstavnici u lokalnoj zajednici svojim ponašanjem skrnave srpsku tradiciju i istoriju.

– Oni su spremni da gaze po mrtvima, a i nas preživjele borce gladaju samo onoliko koliko mrtvi mogu da govore – rekao je Kudželjić.

Predsjednik Udruženja “Veterani Republike Srpske” Duško Vukotić rekao je da su danas poginulim saborcima prislužene svijeće u spomen-sobi, a da su položeni vijenci u Gradskom parku na mjestu, gdje, kako navodi, ovo udruženje insisitira da bude i izgrađeno centralno spomen obilježje.

Vukotić ističe da nije riječ o “inat stavovima”, već da o odabiru lokacije za izgradnju centralnog obilježja uvažavaju mišljenje i stav porodica poginulih boraca.

On poručuje da današnje okupljanje pokazuje da boračke organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata mogu zajedno raditi, izrazivši nadu da će im se priključiti i saborci iz drugih organizacija koji imaju određene dileme oko određivanja lokacije za izgrdanju centralnog spomenika.

Današnjem obilježavanju Prvog srpskog ustanka i Dana boraca Republike Srpske prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije grada Doboja, Udruženja “Veterani Republike Srpske”, te Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju.

Prema evidenciji gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, na području Doboja poginulo je oko 1.800 boraca.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA