Logo-Glas

U Doboju obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

10. Decembra 2014.

ljudska_prava_velDOBOJ – Međunarodni dan ljudskih prava, koji se danas obilježava širom svijeta i u Doboju je propraćen sa nekoliko aktivnosti, u cilju da se ukaže na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

Niz ljudskih prava navedenih u Povelji Ujedinjenih nacija koja je počela da se primjenjuje od 1945. godine Dobojlije kažu da su samo mrtvo slovo na papiru. Trenutno uređenje i sistem koji vlada čovjeka su doveli do toga da nema osnovno ljudsko pravo, a to je pravo na život.

Kršenje ljudskih prava prisutno je i među nacionalnim manjinama, tvrde u Savezu nacionalnih manjina regije Doboj. Kako u ovom Udruženju navode, toj populaciji nije dozvoljeno angažovnaje u lokalnoj skupštini iako su ispunjeni svi uslovi za zastpuljenost nacionalnih manjina u kreiranju lokalne vlasti.

– Savez je uputio jedan poziv CIK BiH da se pokrene postupak izmjene Statuta grada Doboja s obzirom da je ukinuto mjesto zagarantovano nacionalnim manjinama – rekao je Dragan Marković, predstavnik Saveza nacionalnih manjina regije Doboj.

Sa ciljem da se ukaže na značaj poštovanja prava i dostajanstvo svakog čovjeka, aktivisti koalicije “Tolerantno i pozitivno” iz Doboja danas su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, vještačkim bojama uklanjali uvredljive grafite na stambenim objektima u gradu.

– Čija sadržina i poruka podstiče na mržnju, a kao što sam naziv naše koalicije kaže, mi smo koalcija koja treba da se bori upravo protiv takvih stvari u našem gradu – kazala je Sanja Živković iz Koalicije “Tolerantno i pozitivno”.

Povodom obilježavanja ovog datuma, građanima Doboja su dijeljeni leci sa simboličnom porukom “Imam pravo da me čuju”.

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA