Logo-Glas

U Doboju predstavljen dokumentarac “Dah života”

15. Februara 2016.

Добој -  документарни филм "Дах живо

DOBOJ – U Doboju je večeras prikazan dokumentarni film “Dah života” autora Snježane Brezo, inspirisan stradanjem 12 beba koje su 1992. godine, zbog nedostatka boca sa kiseonikom, preminule u banjalučkoj bolnici.

Brezo podsjeća da je umiranje djece prouzrokovala kopnena i vazdušna blokada bolnice u Banjaluci, dok je avion sa bocama kiseonika danima stajao na aerodromu u Beogradu i čekao dozvolu UN za polijetanje.

Junak filma je dječak Marko Medaković, jedini preživjeli akter ovih dešavanja, koji danas, zbog nedostatka kiseonika u prvim trenucima života, ne može da hoda, niti da govori.

– Dokumentarni film o tragičnom stradanju 12 banjalučkih beba podsjetnik je koji obavezuje da se ovaj dio istorije nikada ne zaboravi, sa zadatkom da se o stradanju posebno priča mladim generacijama – rekao je direktor Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju Novak Radojčić.

Dokumentarni film “Dah života” osvojio je prvu nagradu na festivalu u Dablinu, prvu nagradu Festivala “Bdenje Jakova Orfelina” u Sremskim Karlovcima, nagradu “Stećak kneza Pavla” na Festivalu “Prvi kadar” u Istočnom Sarajevu, gran pri “Volja za životom” u Velikoj Plani, nagradu za poseban kvalitet autorskog rada “Lepota različitosti” na Festivalu “Profest” u Bačkoj Topoli, nagradu “Srebrni pastir” na Festivalu “Homoljski motivi” u Kučevu, povelju “Sedrik Delijer”, te nagradu “Zlatna diploma” na Festivalu “Bratina” u Moskvi.

Večerašnjoj projekciji filma prisustvovali su predstavnici Arhijerejskog namjesništva dobojskog i predstavnici medijskog, kulturnog i javnog života.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA