Logo-Glas

U Posavini se obnavlja korparska proizvodnja

26. Marta 2015.

Projekat "Podrška strategiji protivminskih akcija"ŠAMAC – U Posavini je obnovljena proizvodnja košarske vrbe zahvaljujući zajedničkom projektu opštine Šamac i Udruženja za borbu protiv mina “Stop mine” Pale, koji je finansijski podržan sredstvima iz IPA fondova EU.

U okviru projekta “Podrška strategiji protivminskih akcija”, koji ima razvojnu komponentu, u mjestu Tursinovac kod Šamca deminirana je parcela od 126.000 metara kvadratnih na kojoj je potom zasađena šiba.

Svrha tog projekta je obnavljanje proizvodnje košarske vrbe radi razvoja korparstva i zapošljavanja.

Predsjednik Udruženja za borbu protiv mina “Stop mine” Radosav Živković kaže da je ovaj projekat napravljen uz finansijsku podršku EU iz IPA fondova, dok je opština Šamac učestvovala sa 20.000 KM.

– Na lokaciji u Tursinovcu pronašli smo i uništili 59 komada mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava – rekao je Živković i dodao da je na toj lokaciji potom zasađena šiba.

On kaže da je cilj da se stanovništvo ovog kraja, u kojem postoji tradicija korparenja, nastavi da se bavi ovim poslom.

Predstavnik sektora za lokalno ekonomski razvoj, poljoprivredu i selo u opštini Šamac Mijo Brandić rekao je da je u ovaj projekat uključeno 11 porodica.

– Sve porodice dobile su sadni materijal, a uskoro će dobiti i đubrivo. Nastojaćemo da im obezbjedimo i sredstava za zaštitu industrijske vrbe od štetočina – rekao je Brandić.

On kaže da je tradicija korparstva u ovom području duga više od 70 godina, te da je nekada u šamačkom kraju bilo više od 1.250 korpara, a danas ih ima 250.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA