Logo-Glas

U Šamcu proslavljena krsna slava crkve, opštine i Boračke organizacije

8. Novembra 2018.

Шамац - МитровданŠAMAC – Njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Fotije danas je u Hramu Svetog Velikomučenika Dimitrija u Šamcu služio Svetu arhijerijsku liturgiju povodom Mitrovdana – krsne slave hrama, opštine Šamac i Boračke organizacije Republike Srpske.

Nakon liturgije na trgu ispred centralnog spomenika palim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata vijence su položili predstavnici opštine, Skupštine opštine, Boračke organizacije Šamac i boračkih organizacija Donjeg Žabara i Pelagićeva.

Poslije lomljenja slavskog kolača, vladika Fotije je podsjetio da je Sveti Velikomučenik Dimitrije slava mnogih pravoslavnih Srba i da ga svi poštuju i veličaju kao velikog ispovjednika vjere, čudotvorca mirotočivog koji je nastavio djelo Svetog apostola Pavla u Solunu da propovijeda Jevanđelje.

“Od četvrtog vijeka do dana današnjeg mi ga proslavljamo. Za nas je obaveza da se ugledamo na žitije mučenika, da budemo nepokolebljivi u pravoslavnoj vjeri, da budemo ugled ljudima u moralu, etici, dobrom životu, da budemo spremni nositi bremena jedni drugima i dobar primjer svome narodu u svakom smislu”, istakao je vladika Fotije.

Prema njegovim riječima, velikomučenik Dimitrije treba svima da bude “primjer o ispovijedanju vjere i primjer u misiji Crkve da se uči iz njegovog žitija”.

Predsjednik Boračke organizacije Šamac Lazar Blagojević rekao je da borci danas proslavljaju krsnu slavu u duhu pravoslavne vjere, te je ovo prilika da se sjete poginulih saboraca koji su život dali da bi na ovom prostoru bili slobodni i slavili krsne slave i ostale svetkovine.

Čestitajući krsnu slavu Boračkoj organizaciji, Crkvi i svim građanima Šamca, načelnik te opštine Đorđe Milićević rekao je da je u odnosu na proteklu godinu na šamačkom području vidan napredak u svim sferama života.

On je istakao da je bitno da svake godine postoji napredak i u infrastrukturnom i svakom drugom pogledu.

“Vjerujem da će i narednih godina Sveti Velikomučenik Dimitrije čuvati opštinu Šamac i njene stanovnike i boriti se za bolje sutra. Moj osnovni zadatak kao načelnika jeste da u narednom periodu vodim računa o građanima, o interesima opštine i trudiću se da poboljšamo ovaj ambijent do sljedeće krsne slave”, naveo je Milićević.

On je dodao da je zadovoljan rezultatima rada svog tima u protekle dvije godine i da vjeruje da će Šamac ići naprijed, a, kako je naveo, njegova je obaveza kao prvog čovjeka “da Šamac korača sigurnim i stabilnim putem u naredne dvije godine”.
(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA