Logo-Glas

U Sigurnoj kući u Modirči 22 osobe

25. Novembra 2014.

nasilje ženaMODRIČA – Sigurna kuća u Modriči od početka godine zbrinula je i zaštitila 22 osobe, žrtve nasilja u porodici, izjavila je Srni direktor Sigurne kuće Modriča Gordana Vidović povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Vidovićeva je rekla da je zaštita od nasilja u porodici pružena za sedam žena i 15 djece, kojima je, pored sigurnog smještaja, obezbijeđena zdravstvena njega, psihosocijalna i pravna pomoć.

– Trenutno je u modričkoj Sigurnoj kući, koju je 2001. godine osnovalo Udruženje građana `Budućnost`, smješteno šest osoba od kojih dvije žene sa dvoje djece i dvije djevojčice bez roditeljskog staranja – rekla je Vidovićeva i istakla da žrtve nasilja tokom boravka u Sigurnoj kući dobijaju stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika, medicinskog osoblja i pravnika.

Boravak lica koja su zatražila ovaj vid zaštite od nasilja u porodici ograničen je na četiri mjeseca.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske, boravak žrtava u sigurnoj kući finansiraju entiteti iz kojih dolaze žrtve sa 70 odsto i lokalne zajednice sa 30 odsto sredstava.

Vidovićeva je navela da je broj osoba koje zatraže pomoć i zaštitu u četiri sigurne kuće, koliko postoji u Republici Srpskoj, mali dio od ukupnog broja žena i djece koja su žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Ona je podsjetila da je BiH potpisnica Konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici koje podrazumijeva svaki čin rodno zasnovanog nasilja čiji je ishod fizička, seksualna ili psihološka povreda žena i djevojčica.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

One Response to U Sigurnoj kući u Modirči 22 osobe

  • Igor Crvo uzima pare naravno, mjesecnu kiriju za kucu koju je kupio na 3 mjesecne rade u privatne svrhe a naknada koju dobija od medjunarodnih organizacija je 6000KM. Naravno svemu dodje kraj kako njegovom bratu Srdjanu koji je u Beogradu u kucnom pritvoru zbog teskih kradja motornih vozila, tako i drugom, mladjem Svetozaru koji daje novac na zajam uz pozamasnu mjesecnu naknadu. Pozdrav modricani, ostanite u toku.

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA