Logo-Glas

U Stanarima 7.943 birača

26. Januara 2015.

StanariSTANARI – Pravo glasa na prvim izborima u opštini Stanari, koji će biti održani u nedjelju, 1. februara, ima 7.943 birača, zvanični su podaci Centralne izborne komisije /CIK/ BiH.

Od navedenog broja, za glasanje na redovnim biračkim mjestima upisano je 7.856 birača, u odsustvu 16 i izvan BiH 71 birač. 

CIK BiH ovjerio je tri kandidata za načelnika opštine, a to su Dušan Panić iz SNSD, Mladen Kršić iz SDS i nezavisni kandidat Marinko Janjilović. 

Za odbornička mjesta u Skupštini opštine Stanari takmiči se sedam partija – SNSD, SDS, DNS, SP, PDP, HDZ BiH, Srpska alternativa, te četiri nezavisna kandidata – Mirko Kajganić, Radojica Keser, Slaviša Đukić i Borka Stanković. 

Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici, održanoj 9. septembra 2014. godine, usvojila Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine. 

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojom se utvrđuje da teritoriju Srpske čini i opština Stanari.

Do usvajanja ovih zakona, Stanari su bili u sastavu grada Doboja. 

Stanari su do 1958. godine bili samostalna opština, ali po tadašnjem uređenju opštine nisu imale velike nadležnosti, a većina političkog života na lokalnom nivou bila je u nadležnosti srezova. 

Stanari se nalaze u slivu rijeke Ukrine na sjeveru RS.

(IZVOR: Nezavisne/SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA