Logo-Glas

U TESLIĆU DECENIJAMA ČEKAJU TOPLANU: Cijepaju drva, sanjaju radijatore!

16. Januara 2016.

teslic_grijanje

TESLIĆ – Za izgradnju toplane u Tesliću, koju stanovnici ovog grada čekaju nekoliko decenija, biće potrebno najmanje 10 miliona evra kako bi bilo pokriveno samo uže gradsko područje!

Ovo je rezultat analize studije izvodljivosti toplifikacije gradskog područja koju je izradila sarajevska kompanija “Geotest”.

Pomenuta studija je obuhvatila 200 stambenih zgrada u užem centru opštine u kojima živi oko 6.500 stanovnika, a ukupan iznos investicije zavisi prvenstveno od izbora jednog od četiri ponuđena rješenja.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević kaže da se većina stanovnika u stambenim zgradama, kao i institucije u užem centru grada, griju na individualna ložišta i kotlovnice. Kotlovnice u institucijama, prema riječima Miličevića, u 90 odsto slučajeva su zastarjele.

Izbor energenta

Riječ je o starim pećima koje je veoma teško popraviti, a njihovi proizvođači više i ne postoje, pa je potrebno obezbijediti savremeniji način grijanja koji bi bio lakši i efikasniji. I pored svih tih problema individualna ložišta i kotlovnice, kao i industrija, priznaje Miličević, najveći su zagađivači na području ove opštine. Pomenute probleme rješava izgradnja gradske toplane, a za to su moguće četiri varijante.

– Prema studiji, četiri ponuđenja rješenja odnose se prvenstveno na izbor energenta, ugalj, biomasa, pelet ili otpad, zatim, da li problem rješavati jednom centralnom toplanom koja bi snabdijevala kompletno uže gradsko područje. Jedno od rješenja je i izgradnja više manjih toplana ili kombinacija jedne veće i više manjih s obzirom na razuđenost gradskog područja – rekao je Miličević.

Najskuplje rješenje prema studiji je izgradnja centralne toplane na ugalj, dok je najjeftinije rješenje decentralizovana toplana na pelet, pojasnio je direktor kompanije “Geotest” DOO iz Sarajeva.

– Decentralizovani sistem je vrlo interesantan i s aspekta investiranja jer se može postepeno ulagati i graditi te proširivati. U okviru studije predstavljene su i mogućnosti povrata investicije. Dok se jedna rješenja u ovom slučaju praktično pokazuju kao neisplativa, druga nude kvalitetno rješenje i čak za vrlo kratak period nude povrat ulaganja  – kaže direktor “Geotesta” Damir Kasum i dodaje da bi za decentralizovani sistem na pelet bilo potrebno izdvojiti oko 10 miliona evra kako bi bilo pokriveno uže gradsko područje.

Stanovnici ove opštine tvrde da je gradska toplana prijeko potrebna, ali ne vjeruju da će ijedno od četiri moguća rješenja toplifikacije biti realizovano uskoro, jer su za to potrebna ogromna sredstva.

Gusti dim

Teslićanin Adam Bogdanić kaže da je priča o izgradnji toplane u ovom gradu stara već 30 godina, te da je više ideja i pokušaja propalo. Drago mu je, kako tvrdi, što je ova priča ponovo pokrenuta i on bi, kaže, prvi pristao da svoju privatnu kuću priključi na gradsku toplanu. Problem je, dodaje Bogdanić, i što građani u nedostatku prostora za odlaganje ogreva za zimu, drva odlažu na zelene površine oko stambenih zgrada jer nemaju drugog rješenja. Toplana bi grad učinila ne samo čistijim, nego i ljepšim.

Taksista Radenko Bagić takođe smatra da bi Teslić trebalo da dobije toplanu, baš kao što je imaju gradovi i opštine u okruženju. Već 20 godina kaže taksira i stoji na gradskom trgu, a gusti dim iznad zgrada u zimskom periodu godinama sve je veći.

Miličević: Sada je sve na nama!

Izradu studije izvodljivosti toplifikacije gradskog područja opštine Teslić finansirala je Češka razvojna agencija u BiH, a studiju je prvom čovjeku opštine Teslić Milanu Miličeviću uručio ambasador Češke u BiH Jakub Skalnik. Miličević kaže da je ovo prvi značajan korak ka rješenju ovog dugogodišnjeg problema, ali priznaje i da je dug put od ideje do realizacije.

– Studija toplifikacije obuhvata javne ustanove i objekte i stambene objekte kolektivnog stanovanja, sve ove varijante su predstavljene u studiji sa svojim prednostima i manama i na nama je da u toku daljeg razrađivanja ove studije odlučimo koje je to rješenje za nas najbolje. Ovo je značajan korak jer se bez njega ne možemo ozbiljno pojaviti s prijedlogom prema nekom investitoru – zaključio je Miličević.

(IZVOR: Pressrs)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA