Logo-Glas

U vodi za piće arsen, živa i olovo!

16. Decembra 2014.

voda-čašaDOBOJ, ŠAMAC – Analiza ispravnosti vode za piće u područjima zahvaćenim poplavama, koju sprovodi Agencija za bezbjednost hrane BiH u saradnji sa entitetskim institucijama, pokazala je prisustvo teških toksičnih metala poput žive, arsena i olova u znatno većim količinama od dozvoljenih!

U osam uzoraka koje je Agencija primila, hemijski parametri ne zadovoljavaju Pravilnik o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće u pojedinim vodovodima i izvorištima u opštinama Petrovo, Doboj, Šamac, Maglaj i Brčko.

Teški metali su uglavnom otkriveni u lokalnim vodovodima koji nisu bili uključeni u gradske i opštinske vodovodne sisteme te preduzeća koja gazduju vodom nisu bila obavezna da ih kontrolišu pa su velike šanse da su građani pili zagađenu vodu i mnogo prije poplava.

Nakon što je u petak, 12. decembra, na ruke načelnika opštine Petrovo stigla obavijest Agencije da je u vodi uzorkovanoj u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” pronađena koncentracija žive 20 puta veća od dozvoljene, izvorište Jama isključeno je iz sistema.

Kako nam je potvrdio Bojan Marjanović, direktor JKP “Voda”, juče su stručnjaci iz Instituta za javno zdravstvo u Doboju uzeli uzorke na svim izvorištima kako bi se utvrdilo žarište.

– Po dobijanju rezultata od strane Agencije, rezervoar je odmah zatvoren i voda ispuštena, a sada čekamo analizu kako bismo preuzeli dalje korake – kazao nam je on.

U Doboju, gdje je utvrđeno da je voda neispravna i da sadrži veće količine arsena u lokalnom vodovodu Suvo polje u Tekućici, juče su uzeti novi uzorci vode, a nadležni su građane pozvali da ne koriste vodu dok ne stignu rezultati.

Vodu ne treba piti dok ne stignu novi rezultati.

Idriz Novalić, predsjednik Skupštine Udruženja “Vodoprojekt” iz Doboja, kazao je kako ovu vodu koristi oko 2.500 stanovnika koji su nakon saopštenja Agencije uznemireni.

Kada je Brčko u pitanju, voda nije ispravna za piće iz lokalnog vodovoda u Brezovom polju, kao i na lokalnom vodovodu u Vučilovcu, ali nije poznato koji teški metali su otkriveni.

To nam nisu mogli reći ni u brčanskom “Komunalnom”, koje upravlja vodovodima, jer kako su rekli, lokalni vodovodi na kojima su utvrđene nepravilnosti i odstupanja nisu u njihovom sistemu.

U Šamcu je u arteškim bunarima u Gornjoj Crkvini i Pisarima utvrđeno povećano prisustvo arsena i olova pa se voda za ovo stanovništvo dostavlja putem rezervoara i cisterni.

Iz preduzeća “Vodovod i kanalizacija” u Šamcu su nam takođe rekli kako ovi bunari nisu uključeni u centralni gradski sistem te da se voda u gradu redovno kontroliše nakon poplava i da je ispravna.

Problem sa neispravnom vodom pojavio se i u Prvoj osnovnoj školi u Maglaju, ali nismo uspjeli saznati koji su teški metali otkriveni.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA