Logo-Glas

U vozu za penziju 125 željezničara

13. Januara 2018.

željeznice RSBANJALUKA
  – “Željeznice RS” penzionisaće u ovoj godini još 125 radnika u sklopu procesa restrukturiranja čiji je jedan od najvažnijih segmenata smanjenje broja zaposlenih.

“Željeznice” su već napravile spisak radnika koji u ovoj godini ispunjavaju uslove za penzionisanje u skladu sa odredbama Zakona o željeznicama RS.

– Na osnovu tog zakona u penziju će biti poslato dodatnih 125 radnika. Za penzionisanje zaposlenih za iduće dvije godine još nisu ažurirani spiskovi, jer ćemo tek na kraju 2018. godine imati tačne podatke – kazali su u “Željeznicama”.

U skladu sa Zakonom o željeznicama RS prošle godine su uslove za prestanak radnog odnosa, odnosno odlazak u penziju stekla 232 radnika.

– Vlada RS nam je obezbijedila pozajmicu od 3,8 miliona KM koju smo utrošili za zbrinjavanje radnika kojima je radni odnos prestao u 2017. godini. Očekujemo i dalju podršku u ovom pogledu – kazali su u “Željeznicama RS”.

Vlada je početkom oktobra prošle godine usvojila izmjene Zakona o željeznicama čime je omogućeno da radnici koji ispunjavaju uslove za penziju, odnosno imaju 40 godina staža i 57 godina i četiri mjeseca života budu penzionisani.

U sindikatima “Željeznica RS” ističu da je bolja opcija da radnici koji ispunjavaju uslove budu upućeni u penziju, nego otpuštanje mlađeg kadra.

– To je prihvatljivije i logičnije nego da idu mladi ljudi koji na kraju moraju napuštati zemlju i odlaziti u inostranstvo da bi zaradili novac za život. Svakako su se pojavili i mnogi problemi kod penzionisanih radnika koji su značajan dio radnog vijeka proveli u Sloveniji i Hrvatskoj. Pored toga, pojedini su računali da će duže raditi i samim tim riješiti i neke egzistencijalne probleme – kazao je predsjednik Sindikata željezničara RS Milijan Marković.

Planom restrukturiranja “Željeznica” predviđeno je smanjenje broja zaposlenih za oko 1.000 do kraja 2021. godine. Ovo preduzeće trenutno ima oko 3.000 radnika i sa tim brojem i trenutnim obimom poslovanja ne može obezbijediti rentabilnost.

Kredit

Savjet ministara BiH utvrdio je juče prijedlog sporazuma o kreditu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za restrukturiranje “Željeznica RS” vrijedan 51,3 miliona evra. Rok otplate kredita je 32 godine, uključujući sedmogodišnji grejs period.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA