Logo-Glas

Učenici na radionici o programiranju u Američkom kutku

25. Marta 2015.

programiranje lego robota u DobojuDOBOJ – U Američkom kutku u Doboju danas se za učenike osnovnih i srednjih škola iz ove lokalne zajednice održava jednodnevna radionica programiranja, koju realizuje Narodna biblioteka “Dušan Matić” iz Ćuprije.

Autor projekta Ivica Lazarević rekao je novinarima da se kroz radionice širi ideja uspostavljanja regionalne saradnje i mreža škola i biblioteka s ciljem razvoja nove generacije programera.

On je naveo da je programiranje posao budućnosti, koji predstavlja šansu za zemlje regiona.

Lazarević smatra da su radionice sa lego robotima, uz primjenu naprednih alata i edukativnih softvera, efikasan način da se djeca školskog uzrasta zainteresuju i motivišu za programiranje.

On ukazuje na podatak da je do sada na ovaj način obučeno više od 200 djece Pomoravskog okruga u Srbiji.

Direktor ćuprijske biblioteke Gordana Marković rekla je da je projekat nastao kao potreba za novom metodologijom u radu biblioteka, jer tradicionalni pristupi više ne zadovoljavaju zahtjeve i očekivanja korisnika.

Tokom radionice pod nazivom “Biblioteka++” učenici osnovnih i srednjih dobojskih škola sklapaće i programirati nekoliko lego robota.

Inovativni projekat “Biblioteka++”, koji finansira međunarodna organizacija EIFL, uvodi djecu uzrasta od deset i više godina u svijet programiranja na računaru, a kod srednjoškolaca i studenata razvija praktične i napredne tehnike programiranja koristeći lego robote.

Riječ je o prvoj radionici ovoga tipa koja se održava u gradu Doboju. Doboj i Ćuprija su bratski gradovi.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA