Logo-Glas

UDRUŽENJE NESTALIH: Tražimo probno kopanje u Novom Selu kod Broda

5. Juna 2018.

brodBANJALUKA
– Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac traži od Instituta za nestala lica BiH da se obavi probno kopanje u Novom Selu kod Broda radi pronalaska i ekshumacije posmrtnih ostataka dva civila srpske nacionalnosti, koja su tokom proteklog rata zarobili i ubili pripadnici Hrvatske vojske.

– Svjedok hrvatske nacionalnosti pokazao mi je lokaciju pored rijeke Ukrine gdje je tokom proteklog rata odvezao i sahranio dva lica srpske nacionalnosti – rekao je Grabovac Srni.

Grabovac je ukazao da je potrebno ponovo obaviti probno kopanje na ovoj lokaciji pored Ukrine gdje je prolazio stari put, koji je izmješten usljed ratnih dejstava.

On je naveo da Udruženje neće odustati od zahtjeva za reekshumaciju 163 grobna mjesta u groblju u Visokom jer se sumnja da kriju najviše posmrtnih ostataka Srba iz Sarajeva i Broda, koji su sahranjeni sa muslimanskim vjerskim obilježjima pod oznakama N.N.

– Udruženje traži od Instituta za nestala lica i Tužilaštva BiH da se obavi reekshumacija grobnih mjesta u Visokom da bi se konačno utvrdilo čija su i odakle su dovezena tijela koja su tu sahranjena – istakao je Grabovac.

Grabovac, koji je i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH iz Republike Srpske, ponovio je da su u Visokom ekshumirani posmrtni ostaci 59 lica, koji se tretiraju kao Romi, među kojima je 23 djece, a koji su prevezeni iz masovne grobnice u Sijekovcu kod Broda.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ HOROSKOP

DJEVOJKA DANA

VIJESTI

MIX ZONA