Logo-Glas

Uhapšen zbog silovanja i zlostavljanja žena

12. Novembra 2014.

hapšenjeBROD – Mato Čondrić (50) uhapšen je danas ujutru u Brodu zbog sumnje da je 1992. godine u tom gradu, kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju žena zatvorenih u zatvoreničkom objektu HVO-a na stadionu FK Polet, čime je, sumnja se, počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Njega su, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a kako navode iz Tužilaštva, on je pod istragom tužioca Posebnog odjela za ratne zločine.

Kako su naveli iz Tužilaštva BiH, nakon što im Čondrić bude predat u svojstvu osumnjičenog ispitaće ga postupajući tužilac.

Da će, nakon kriminalističke obrade, uhapšenog predati Tužilaštvu BiH, potvrdili su i iz SIPA, čiji su pripadnici danas zbog ratnog zločina imali pune ruke posla i u Goraždu, gdje su pretresali prostorije MUP-a BPK i lokalne policijske stanice u potrazi za dokumentacijom iz ratnog perioda.

Taj pretres je, kako je potvrdila Kristina Jozić, v.d. portparola SIPA, obavljen po nalogu Suda BiH, radi pronalaska i privremenog oduzimanja određene dokumentacije, koja se može dovesti u vezu s ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva u Goraždu tokom 1992. i 1993. godine.

Navodno, u fokusu istražilaca, koji su pretresali i prostorije MUP-a, jesu događaji u vezi s postupanjem sa zarobljenim stanovnicima sela Bučje, kod Goražda. Osman Subašić, ministar unutrašnjih poslova BPK, kazao je da nemaju informacije o kojoj lokaciji i kojim osobama se radi, jer u naredbi o izvršenju pretresa to nije navedeno.

– Uglavnom, traže se pisani dokumenti iz tog perioda, naredbe, dnevnici događaja, dnevnici izvršenih uviđaja, ona dokumentacija koja je vođena i koja se inače vodi u policijskim stanicama, odnosno tadašnjim centrima službi bezbjednosti – rekao je Subašić.

Inače, iz prostorija MUP-a BPK Goražde ranije je takođe izuzeta dokumentacija potrebna za istrage.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA