Logo-Glas

Uloženo oko 5,6 miliona evra donatorskih sredstava

17. Februara 2015.

doboj-poplavaDOBOJ – Grad Doboj obezbijedio je oko 5,6 miliona evra u okviru međunarodnih projekata pružanja pomoći za oporavak od prošlogodišnjih majskih poplava.

U okviru Programa EU za oporavak od poplava planirana ulaganja u grad Doboj iznose oko 4.557.412 evra, rekao je Srni portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi.

Ukupan iznos sredstava za sanaciju javnih objekata u Doboju iznosi 3.182.548 evra.

Program EU za oporavak od poplava, koji provodi UNDP u saradnji s Unicefom i IOM-om, realizije se u periodu od avgusta 2014. do oktobra 2015. godine.

Ukupna vrijednost Programa iznosi 43,52 miliona evra od čega EU obezbjeđuje 42,24 miliona evra, a preostalih 1,28 miliona evra sufinansira Razvojni program UN.

U okviru Programa, u Doboju je završena sanacija 11 javnih objekata, dvije predškolske ustanove, sedam škola, zgrade gradske administracije i Centra za socijalni rad, a u toku je sanacija Doma zdravlja u Doboju.

Do sada je okončana sanacija starog i novog objekta predškolske ustanove “Majka Jugovića”, Srednjoškolskog centra u kome su smještene Srednja ekonomska škola, Ugostiteljska i trgovinska škola, Saobraćajna i elektrotehnička i Tehnička škola, te osnovnih škola “Vuk Karadžić” Doboj, “Đura Jakšić” Podnovlje – područna škola Majevac, “Ozren” Paklenica Donja, zgrada Gradske administracije Doboj i Centar za socijalni rad Doboj.

Sanacioni radovi na javnim objektima najvećim dijelom uključuju električne instalacije, nove sisteme za grijanje i sanitarne čvorove, podove, zamjenu stolarije, renoviranje zidova, obnovu fasade i krova, te namještaj i opremanje škola i predškolskih ustanova.

U obnovu stambenog fonda uloženo je 695.357 evra, a planirana su sredstva od 1.229.913 evra za 283 stambene jedinice. Do sada su završeni radovi na 119 stambenih jedinica, a radovi su u toku na 41 stambenoj jedinici.

Dodatna sredstva uložena su u obnovu tri putna pravca na području grada Doboja u ukupnom iznosu od 22.241 evra.

Program EU za oporavak od poplava obezbjeđuje finansijsku podršku za pet malih i srednjih poduzeća u Doboju u ukupnom iznosu od 122.710 evra.

U okviru programske komponente za poljoprivredni oporavak biće objavljena dva javna poziva za odabir korisnika, a oba poziva će uključivati Doboj.

U okviru ovih javnih poziva predviđen je odabir korisnika za distribuciju poljoprivredne opreme/alata, peradi i staklenika do 100 metara kvadratnih s ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, te korisnika poljoprivrednika za distribuciju paketa pomoći za održivost.

Do kraja provođenja Programa, koji je predviđen za oktobar 2015. godine, aktivnosti na području grada Doboja biće usmjerene na završetak tekućih projekata i sanaciju preostalih jedinica stambenog Fonda.

Osim EU, u pružanju pomoći u oporavku od poplava u BiH učestvuju i ostali donatori koji su do sada izdvojili 16 miliona dolara, rečeno je Srni u Kancelariji UNDP-a BiH.

Ova sredstva implementiraju se putem programa UN “Danas za nas” u opštinama pogođenim poplavama.

Riječ je o sredstvima Norveške, SAD, Velike Britanije, Francuske, Švajcarske, Irske, Holandije, Belgije, Austrije, Slovačke, Rumunije, Srbije, BiH kroz projekte sufinansiranja, Fondacije Novak Đoković i UN.

U opštinu Doboj uloženo je više od 2,2 miliona KM, a riječ je o donacijama Norveške, međunarodne organizacije EHO, UN CERF-a i Slovačke.

Sredstvima norveške Vlade od 837.000 KM, UNDP je obnovio Toplanu u Doboju koja je od ogromne važnosti za cijeli grad.

Sredstvima EHO-a i Slovačke obezbjeđuje se oprema za Dom zdravlja Doboj koja uključuje sanitetsko vozilo, putnička vozila, medicinsku opremu, IT opremu, mobilnu kliniku, te ostalu opremu.

Vodovod u Doboju pomognut je vodopumpama i alatima neophodnim za uspješnije saniranje posljedica poplava.

Zahvaljujući UN CERF sredstvima, UNDP je od juna do oktobra 2014. godine finansirao aktivnosti čišćenja korita rijeke Bosne u opštini Doboj.

Poseban fokus intervencije bio je na raščišćavanju nanosa u podnožju Željeznog mosta pod pirotehničkim nadzorom zbog opasnosti prisustva mina i minsko-eksplozivnih sredstava. Vrijednost investicije je oko 100.000 KM.

Planirane su aktivnosti na čišćenju kanalizacionih sistema i reparaciji pumpi uz finansijsku podršku Velike Britanije u vrijednosti od oko 340.000 KM.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA