Logo-Glas

Uskoro “carina bez papira”

1. Decembra 2014.

kamioni carina granicaUprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nedavno je s firmom “Lanaco” iz Banjaluke potpisala osam miliona KM vrijedan ugovor o uvođenju i razvoju novog kompjuterizovanog provoznog sistema (NCTS), koji će smanjiti gužve na prelazima i olakšati prekogranični protok roba.

Također, novi sistem omogućiće kompletnu razmjenu podataka u elektronskoj formi, odnosno “carinu bez papira”, a s njegovom primjenom državna carina trebalo bi da počne već početkom 2015. godine.

– Najveća prednost NCTS-a je mogućnost da se koristi elektronska razmjena poruka i podataka, umjesto dosadašnje procedure prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici. To će omogućiti da jednom podnijeta deklaracija isprati cijeli tok transporta, pri čemu će se znati u svakom trenutku gdje se roba nalazi – kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Iz UIO navode da će NCTS, osim uštede vremena, svim korisnicima omogućiti i veliku uštedu novca.

– Projekat se finansira dijelom iz budžeta UIO, a dijelom iz IPA fondova EU. Očekujemo da će Bosna i Hercegovina NCTS sistem uvesti već početkom 2015. godine na nacionalnom nivou – najavljuje Kovačević.

Ipak, punopravna članica Konvencije o provozu BiH treba da postane tačno godinu dana nakon uvođenja ovog sistema, kada će NCTS biti primjenjivan na internacionalnom nivou.

Ovaj sistem trenutno koriste 32 evropske zemlje, među kojima je 28 zemalja članica EU i četiri zemlje članice Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), i to Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska.

(IZVOR: Nezavisne)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA