Logo-Glas

Usvojena inicijativa o međuentitetskom razgraničenju

3. Marta 2015.

Gradonačelnik Doboja Obren PetrovićDOBOJ – Odbornici Skupštine grada Doboj usvojili su danas inicijativu za teritorijalno razgraničenje grada Doboja i federalne opštine Usora.

Za ovu inicijativu glasala su 22 odbornika, dok je šest bilo uzdržano od 28 prisutnih.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović rekao je da se inicijativom za prilagođavanje međuentitetske linije rješava problem na području Putnikovog brda.

On je pojasnio da je ovom inicijativom predviđeno da zemljište na relaciji od stadiona u Makljenovcu prema dobojskom naselju Vila, na kojem se nalaze kuće hrvatskog stanovništva, bude ustupljeno federalnoj opštini Usora, a da dio zemljišta na Putnikovom brdu, koje pripada Usori, bude dodijeljen gradu Doboju.

Petrović je naveo da bi se na taj način kompletirala dobojska mjesna zajednica Makljenovac na način da neće biti narušen utvrđeni međuentitetski odnos razgraničenja, koji iznosi 49 prema 51 odsto.

Prostor na Putnikovom brdu iskoristio bi se za formiranje zemljoradničke zadruge za koju već postoje zainteresovani investitori.

Načelnik opštine Usora Ilija Nikić rekao je na sjednici dobojske Skupštine da je cilj ove inicijative da se ljudima stvore bolji uslovi za život, jer su utvrđene koordinatne tačke napravile administrativne probleme domaćinstvima.

Nikić je najavio da bi na tom prostoru, koji je pod minima, bio realizovan zajednički projekat deminiranja.

On je pozdravio inicijativu da se kompleks poljoprivirednog zemljišta zajednički uređuje i formira zadruga u korist građana Doboja i Usore.

Nikić je ponovio da se ovim rješenjem komisija za razgraničenje Doboja i Usore ne narušava princip teritorijalnog razgraničenja.

On je naveo da će o istom pitanju raspravljati i Skupština opštine Usora nakon čega će biti organizovane javne rasprave.

Inicijativa i izvještaj o provedenoj javnoj raspravi biće dostavljen nadležnim institucijama oba entiteta s ciljem sporazumnog rješavanja prilagođavanja međuentitetski linije razgraničenja na teritoriji grada Doboj i opštine Usora.

Na dnevnom redu današnje sjednici gradske skupštine je i prijedlog odluke o pristupanju Doboja u članstvo Zajednice opština turskog svijeta.

(IZVOR: SRNA)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA