Logo-Glas

Vakuum presa dobojskom inovatoru donosi milione

4. Decembra 2017.

20171204115503_251037DOBOJ
– Fabrike širom svijeta plaćaju milione za mašine proizvedene u radionici dobojskog inovatora Zvjezdana Višta, koji je izumio vakuum presu sa membranom i prije deceniju pobijedio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju RS.

Ovaj građevinski inženjer i vlasnih preduzeća „Wischt“, koje ima 25 radnika, ističe da je osim upornosti za uspješan biznis najvažniji kvalitetan proizvod na tržištu. Posla ima preko glave, a kupci mu mahom dolaze sami, zahvaljujući, kako kaže, dobroj reputaciji koju je stekla firma.

– Godinama nismo ulagali u marketing, ali kupci nas vuku za rukav. Sve što napravimo je ugovoreno i plaćeno unaprijed. Uspješni smo zahvaljujući dobrim referencama – ispričao je Višt i dodao da ih je kupac iz Irske najbolje reklamirao i zahvaljujući njemu su prodali pet mašina u Portugaliji.

Ove godine njegovi radnici izradili su 73 mašine, koje su izvezene u inostranstvo i to firmama u automobilskoj, avio i drvnoj industriji. U posljednje vrijeme mnogo rade za grafičku industriju zahvaljujući novim modelima mašina.

– Cijenu mašine određuje složenost izrade i u prosjeku se kreće od 12.000 do 15.000 evra. Najviše smo ih prodali u Italiji, a mnoge su svoje mjesto našle u fabrikama u Rusiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Švedskoj, Holandiji, Litvaniji, Singapuru, Kini, Indiji, Tajvanu, SAD, Kanadi, Peruu, Portugaliji, Južnoj Africi – rekao je Višt.

Jedini kontinent na kojem mašine iz njegove firme nisu prisutne je Australija, ali bi uskoro i tamo trebalo da zabruje. Ističe da mu je najdraži kupac iz Indije.

– Pravili smo mašinu za indijsku Nacionalnu agenciju za istraživanje svemira. To nam je najozbiljnija referenca – kazao je Višt.

Dodao je da je sve počelo u maloj stolarskoj radionici sa četiri radnika.

– Mašinu sam napravio 2005. za potrebe svoje radionice. Držao sam je u tajnosti dvije godine, pa sam se pojavio na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju RS i pobijedio. Ta pobjeda i edukacije na takmičenju bili su motiv da izum prijavim za međunarodno priznat patent koji sam i dobio prije sedam godina – naveo je Višt.

Prva mašina bila je namijenjena za obradu drveta, ali vremenom ju je tehnički unaprijedio za druge djelatnosti.

Svake godine izađemo sa novim modelom mašine koja ima nova rješenja. Iako sam ključni igrač u konstrukciji, iza mene je tim uhodanih ljudi, koji veoma dobro znaju svoj posao. Četvorica radnika iz stolarske radionice i dalje rade za mene, na šta sam ponosan – rekao je Višt.

Takmičenje

Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju RS ove godine biće održano 15. decembra u Istočnom Sarajevu.

Za titulu najboljeg ovogodišnjeg inovatora takmičiće se šest timova iz Banjaluke, Gradiške i Teslića.
(IZVOR: Glas Srpske)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

12644640_959923254100866_5760348393951603799_nDJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA