Logo-Glas

Vijest koja će obradovati mnoge vozače: Na tržište dolazi fantastičan novi uređaj (VIDEO)

19. Novembra 2017.

873x400Zahvaljujući jedinstvenim algoritmima, uređaj koji je osmislila grupa mladih ruskih stručnjaka procjenjuje mimiku i parametre lica vozača i time određuje da li je vozač pospan i da li mu je opala pažnja.

Ukoliko uređaj zaista procijeni da će osoba za volanom zaspati, odmah se aktivira zvučna i svjetlosna signalizacija.

Odgovarajući na pitanje Sputnjika po čemu se taj ruski uređaj razlikuje od postojećih i šta ga čini jedinstvenim, Vladislav Lesovoj, jedan od konstruktora tog gedžeta, kaže:

– Postojeći alarmi i budilnici osobe koja upravlja vozilom reagiraju na položaj glave. Ako dođe do sna, glava obično pada, i tek tada se uključuje signalizacija. Pokazalo se, međutim, da ti postojeći uređaji nisu dovoljno efikasni.

Problem je u tome što se ti budilnici aktiviraju prekasno, odnosno kada već dođe do dubokog sna. Poznato je da su najvažnije prve dvije sekunde nakon što se izgubi pažnja, jer onda postoje šanse da se izbjegne fatalni ishod.

Statistika kaže da je svaka peta saobraćajna nesreća upravo posljedica iznenadnog padanja u san osobe koja je za volanom. U takvim slučajevima gotovo uvijek dolazi do smrtnog ishoda ili veoma teških tjelesnih povreda.

Osoba koja upravlja vozilom ne mora na sebe da stavlja bilo kakve dopunske dijelove, niti rad tog uređaja na bilo koji način može da smeta vozaču.

Početak serijske proizvodnje je planiran za proljeće/ljeto 2018. godine.

(IZVOR: Avaz)

Čitajte još

Nezainteresovani muškarci su privlačniji ženama // Ženu će muškarac više privlačiti ukoliko nije sigurna u to kakvo mišljenje ima o njoj i šta osjeća... Ovo je potvrdilo istraživanje naučn...
Lidija Vukićević otkrila koliko je zaradila od “Boljeg života... // Lidija, kao i većina njenih kolega, kaže da glumci teško žive, pa je progovorila na temu finansija, piše Blic Puls. Poznata srbijanska...
Nikad pincetom ne čupaj… // Malo koja žena može reći da može bez pincete, ali vjerojatno je svaka njome čupala dlačice na mjestima koja ne uključuju obrve ili nausni...

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NASPROČITAJ VIC DANA

DJEVOJKA DANA

djevojka

VIJESTI

MIX ZONA