Logo-Glas

Virus H1N1 stigao u Republiku Srpsku!

3. Februara 2015.

doktori

U Srpskoj je jedna osoba pozitivna na virus H1N1, od kojeg je, usled komplikacija, u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli nedavno preminula pacijentkinja, pokazuju poslednji podaci Instituta za javno zdravstvo (IZJZ) RS.

Podsjetimo, pacijentkinja koja je bila hospitalizovana u UKC Tuzla 23. januara preminula je od posledica sezonskog gripa tipa AH1N1, tačnije od upale pluća!

Prema nepotvrđenim informacijama, u tom periodu u Jedinici intenzivne njege tuzlanskog UKC, i to u prilično ozbiljnom stanju, nalazila se pacijentkinja kod koje je dijagnostikovana zaraza virusom AH3N2, na koji su pozitivne i dvije osobe u RS!

Da situacija u pogledu širenja zaraze postaje sve alarmantnija, potvrđuje i totalna zabrana posjeta bolesnicima u bolnicama i drugim stacionarnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj!

Ni vakcine ne pomažu

U IZJZ kažu da su tokom prošle nedjelje u bolnicama RS prijavljena četiri slučaja teške respiratorne infekcije, koja su zahtjevala hospitalizaciju.

– Dva uzorka pozitivna su na influencu A(H3), a jedan na A(H1N1). U pitanju su sezonski virusi koji su u cirkulaciji još od sezone pandemije 2009/10. godine – kaže za Press specijalista epidemiolog u IZJZ dr Nina Rodić Vukmir.

Preminule tri osobe!

Od prve pojave virusa gripa H1N1 u RS, 29. juna 2009, pa do maja 2010. godine, odnosno za vrijeme pandemije, registrovana su 424 oboljela od virusa H1N1, od čijih su posledica preminule tri osobe, pokazuju podaci IZJZ.
U sezoni 2013/2014. u RS su potvrđena tri oboljela od H1N1, dok je takođe kod tri osobe potvrđen virus gripa AH3.
– Simptomi zaraze ovim virusom isti su kao i kod svakog gripa, a to su povišena tjelesna temperatura, kašalj, curenje iz nosa, grlobolja, bolovi u mišićima i kostima, glavobolja, umor, mučnina i povraćanje – kažu u IZJZ.

Prema njenim riječima, u protekla tri mjeseca u svim domovima zdravlja RS ukupno su registrovane 27.644 akutne respiratorne infekcije i 9.008 oboljenja sličnih gripu.

– Uočava se porast oboljelih od obje vrste infekcija, što se i očekuje u ovom periodu godine, kada sezona gripa na našem području ide prema svom vrhuncu – naglašava dr Nina Rodić Vukmir.

Međutim, epidemiolozi iz regiona upozorili su da postoji mogućnost da će region već početkom februara biti suočen s novim mutiranim tipom virusa AH3N2, za koji tvrde da je toliko jak i opasan da pred njegovim naletom ni vakcinisani neće biti bezbjedni!

Epidemiolog iz Srbije Branislav Tiodorović nedavno je izjavio da upravo ovaj virus može da prouzrokuje veoma tešku kliničku sliku, posebno kod hroničnih bolesnika.

– Zbog mutiranja virusa, ni oni građani koji su se ove zime vakcinisali nisu bezbedni od zaraze. Zaraženi novim virusom imaće izuzetno visoku temperaturu, hroničnu malaksalost, a dodatne komplikacije mogu biti prouzrokovane u disajnom sistemu. Kod najtežih oblika, najčešće kod pacijenata koji već boluju od virusnih i bakterijskih infekcija, i smrt je mogući krajnji ishod – upozorio je Tiodorović.

Podsjetimo, u splitskoj bolnici prije nekoliko dana na Jedinici za intenzivno liječenje od posledica virusne infekcije, najvjerojatnije gripa, preminuo je jedan pacijent, za koga se vjeruje da je prva žrtva ove zarazne bolesti na Balkanu!

Teška upala pluća

U domovima zdravlja u RS potvrđeno nam je da je u porastu broj pacijenata sa viroznim stanjima, među kojima ima i onih kod kojih je došlo do komplikacija, odnosno razvoja teške upale pluća!

Tako ljekari u jednoj smjeni imaju i po 50 pacijenata koji se žale na simptome gripa, odnosno visoku temeperaturu, malaksalost organizma i bolove u mišićima.

Statistike pokazuju da u svetu od gripa godišnje oboli oko pet miliona ljudi, dok ih između 200.000 i 500.000 umre od komplikacija.

Hrvatska se poslednjih dana suočava s pravom epidemijom upale pluća, kao ozbiljnom komplikacijom zaraze, od koje je od početka januara oboljelo skoro 1.100 osoba.

(IZVOR: PressRS)

Komentari

Komentariši

LAJKUJTE NAS

Aleksić DuborezDJEVOJKA DANA